Читај ми!

Бицикл увек и свуда, као безбедна активност - Светски дан бицикла

Два века је бицикл јефтино превозно средство које има велике предности кад је реч о здрављу, одрживом развоју и заштити животне средине. Продавнице бицикала широм света бележе раст продаје, нарочито овог и прошлог пролећа, у време пандемије коронавируса. Значај бициклизма пре три године су препознале и Уједињене нације, које су данашњи датум, 3. јун, прогласиле Светским даном бицикла.

Уједињене нације у Србији, Делегација ЕУ у Србији, амбасада Краљевине Холандије и удружење "Улице за бициклисте" позивају све да, поводом Међународног дана бицикла, користе бицикл као превозно средство на путу до школе, посла, факултета.

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, Франсоаз Жакоб, стална координаторка УН у Србији, истакла је да на посао долази бициклом сваког јутра.

"Возим око четири до пет километара, у зависности од времена, идем кроз центар града, преко Бранковог моста. Не морам да бринем о саобраћају и паркирању, осећам мирис парка и природе, видим град и људе. На посао стижем смирена, радим стресан посао. Док се возим кући после посла веома сам опуштена", рекла је Франсоаз Жакоб.

Зоран Буквић из Удружења "Улице за бициклисте", истиче да је за бициклисте важан трећи јун, који се обележава сваке године као Светски дан бицикла. Напомиње да треба сви да промовишемо бицикл као вид транспорта, а не као вид рекреације, што су УН препознале. Идеја је, да не само данас, него што више нас, покуша да користи бицикл као превозно средство, физичка активност подиже расположење и то је одличан лек против депресије.

„Постоје студије које су рађене у Холандији, земљи у којој се бицикли доста возе, а оне су показале да су радници који на посао долазе бициклом задовољнији, ређе иду на боловања и дају најбоље резултате на послу. Привреда везана за бициклизам је у огромном полету, Европа је развила Паневропски план у коме се наводи да ће следећих десет година око 400.000 хиљада послова настати на основу економије повезане са бициклизмом", истакла је Франсоаз Жакоб.

"У плану је израда Националне стратегије развоја бициклистичког садржаја, у склопу програма који је Франсоаз поменула, а то ће финансирати ЕУ. По Србији ће се изградити бициклистичке стазе и мрежа бициклистичких рута. У Србији се бицикли највише возе у Војводини", рекао је Зоран Буквић, из Удружења "Улице за бицикле".

Напомиње да треба да се измени закон о безбедности саобраћаја, да се уведе обавезно растојање приликом претицања бициклиста, метар у граду, метар и по ван града.

"Направили смо и приручник Београд на педале, са основним саветима за вожњу. По закону у Србији, а ни у већини земаља ЕУ, кацига није обавезна", рекао је Зоран Буквић из Удружења "Улице за бицикле".

недеља, 28. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво