Читај ми!

Возачима у Британији прете високе казне ако за волан седну неадекватно обучени и обувени

Британски возачи који за волан седну у широким фармеркама, дугој сукњи или хаљини или погрешно изаберу обућу, ризикују да плате казну од 5.000 фунти уколико их полиција заустави.

Без обзира на то да ли су кренули само до продавнице или на дуже путовање, британски возачи ће морати добро да размисле шта ће да обуку и обују пре него што седну за волан, јер у случају да их заустави полиција, погрешан избор може скупо да их кошта.

Не само да ће платити новчану казну, већ ће добити и казнене поене.

Уколико саобраћајни полицајац утврди да возач није одевен у складу са прописима, на лицу места ће платити казну од 100 фунти и добити три казнена поена, али ако спор дође до суда, максимална казна може бити и 5.000 фунти и девет казнених поена. Чак је предвиђено и одузимање возачке дозволе.

Како се треба обући пре седања за волан

Као што правило 97 Кодекса о ауто-путевима каже: „Одећа и обућа коју одлучите да носите док возите не смеју вас спречити да правилно користите управљачке команде у аутомобилу“.

На врху „црне листе“ су се нашле дуге сукње и хаљине. Иако изгледају лепо и удобне су, могле би да се заплету око педала и ограниче сигурно управљање возилом.

Исто важи и за врло широке панталоне.

Што се тиче обуће, упутства су прилично једноставна.

Штикле не долазе у обзир. Превише удаљавају стопало од педала да би се у њима могло безбедно управљати аутомобилом. Зато би најбоље било у колима држати резервни пар ципела са одговарајућом висином потпетице.

Јапанке и папуче су такође забрањене. Закон каже да је свака ципела са ђоном дебљине мање од 10 милиметара несигурна и због тога се њено ношење кажњава новчаном казном.

Опет, с друге стране, и чизме са дебелим ђоном утичу на безбедну вожњу и такође се сматрају опасним.

Између осталог, на списку су се нашле и наочаре за сунце које не смеју бити превише затамњене, а оквир мора бити довољно широк да не заклања периферни вид возача.

Дакле, пре него што одлучите да аутомобилом обиђете Велику Британију, добро размислите шта ћете да обучете и следите правила, јер вам то може уштедети доста новца.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво