Читај ми!

Амерички војници грешком открили тајне информације о нуклеарном арсеналу у Европи

У базама података јавних онлајн апликација за учење, које су користили амерички војници стационирани у базама широм Европе, откривени су изузетно осетљиви и тајни подаци о тачним локацијама нуклеарног арсенала САД на Старом континенту и у Турској.

Амерички војници у базама у Европи и Турској, у којима се налазе нуклеарне бојеве главе, користили су јавне онлајн апликације и оруђа за учење како би запамтили сложене сигурносне протоколе, наводи истражни сајт Белингкет.

Војно особље користило је сајтове Quizlet, Chegg Prep и Cram како би запамтило шифре, жаргон, па чак и статусе нуклеарних силоса са бојевим главама.

Иако европске земље најчешће не желе да коментаришу посебне локације америчког нуклеарног арсенала на свом тлу, бројна документа, фотографије као и изјаве пензионисаних војних званичника често поврђују присуство тог оружја.

Најновије цурење информација, међутим, толико је озбиљно да је откривен тачан број и локације у базама, укључујући и то који су силоси „врући“ а који „хладни“, односно који у себи имају нуклеарне бојеве главе, а који не.

Како је Белингкет дошао до тајних информација

Аутор текста, Фоеке Постма, објаснио је да су претрагом поменутих сајтова он и његове колеге били у стању да открију картице за меморисање, које су војници у активном саставу користили, а на којима су помињани термини у вези са нуклеарним наоружањем.

Њихова истрага резултирала је откривањем неколико сетова картица са информацијама о базама у Немачкој, Холандији и Турској.

Један сет од 70 картица од називан "Study!" (Учење!) открио је тачну локацију и тачан број бојевих и небојевих пројектила у ваздухопловној бази „Волкел“ у Холандији, коју власти те земље сматрају тајном.

Други сетови картица откривају како војници треба да реагују на различите нивое претњи, где су локације сигурносних камера, као и шифроване речи које војници треба да користе у случају да их, примера ради, држе као таоце.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво