Читај ми!

Амерички војници грешком открили тајне информације о нуклеарном арсеналу у Европи

У базама података јавних онлајн апликација за учење, које су користили амерички војници стационирани у базама широм Европе, откривени су изузетно осетљиви и тајни подаци о тачним локацијама нуклеарног арсенала САД на Старом континенту и у Турској.

Амерички војници у базама у Европи и Турској, у којима се налазе нуклеарне бојеве главе, користили су јавне онлајн апликације и оруђа за учење како би запамтили сложене сигурносне протоколе, наводи истражни сајт Белингкет.

Војно особље користило је сајтове Quizlet, Chegg Prep и Cram како би запамтило шифре, жаргон, па чак и статусе нуклеарних силоса са бојевим главама.

Иако европске земље најчешће не желе да коментаришу посебне локације америчког нуклеарног арсенала на свом тлу, бројна документа, фотографије као и изјаве пензионисаних војних званичника често поврђују присуство тог оружја.

Најновије цурење информација, међутим, толико је озбиљно да је откривен тачан број и локације у базама, укључујући и то који су силоси „врући“ а који „хладни“, односно који у себи имају нуклеарне бојеве главе, а који не.

Како је Белингкет дошао до тајних информација

Аутор текста, Фоеке Постма, објаснио је да су претрагом поменутих сајтова он и његове колеге били у стању да открију картице за меморисање, које су војници у активном саставу користили, а на којима су помињани термини у вези са нуклеарним наоружањем.

Њихова истрага резултирала је откривањем неколико сетова картица са информацијама о базама у Немачкој, Холандији и Турској.

Један сет од 70 картица од називан "Study!" (Учење!) открио је тачну локацију и тачан број бојевих и небојевих пројектила у ваздухопловној бази „Волкел“ у Холандији, коју власти те земље сматрају тајном.

Други сетови картица откривају како војници треба да реагују на различите нивое претњи, где су локације сигурносних камера, као и шифроване речи које војници треба да користе у случају да их, примера ради, држе као таоце.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(понедељак, 31. мај 2021, 07:10) - anonymous [нерегистровани]

Турска?

Ако су американци вратили ракете у Турску, онда Руси треба да врате ракете на Кубу.

(недеља, 30. мај 2021, 17:23) - anonymous [нерегистровани]

hmm

rusi odavno znaju gde je sta i koliko tako da cemu frka

(недеља, 30. мај 2021, 16:09) - anonymous [нерегистровани]

Džaba im

A sta ce im?Bolje da rjesavaju svoje revolverase po SAD koji malo malo ubiju nekoliko ljudi.S bazama ili bez njih izgubit ce.A na KiM imaju bonbone!Ma dajte, isterajte te omupatore i zlotvore sa KiM.I naravno nase hrvtske trupe.

(недеља, 30. мај 2021, 15:34) - citalac [нерегистровани]

Ima ih u Avianu

Tekst kaze da je najblizi nuklearni silos sa aktivnim bombama u Avianu. Vojna baza odakle nas je NATO bombardovao 1999. Tamo USA drzi nuklearne bombe.
Glavni accent je na Holandiji I njenoj bazi. Holandjani imaju 20 nuklearnih bombi, u jednoj bazi.