Читај ми!

Паника у Кини – љуља се солитер, а није земљотрес

У кинеском граду Шенжену настао је општи хаос када је солитер почео да се љуља, а није био у питању земљотрес.Услед опште панике људи су евакуисани, а пролазници на улици су почели да беже.

Кинески град Шенжен има око 12 милиона становника, а у срцу града налази се скоро највиши солитер у Кини. Иначе, у овом граду има их 18, према подацима Савета за високе зграде и базе података небодера "Урбан Хабитат".

Солитер "Сег Плаза"  изграђен је 2.000 године и у њему се налази главно тржиште електронике, као и пословни простор и канцеларије познатих компанија. Шенжен је један од кинеских градова који најбрже расту, смештен је на југу Кине у близини Хонгконга. Многи кинески технолошки гиганти изабрали су овај град за своје седиште.

Службеници за управљање ванредним ситуацијама истражују шта је узрок „љуљања" торња  у Шенжену.

„После провере и анализе података различитих станица за надзор земљотреса широм града, данас у Шенжену није било земљотреса. Стручњаци нису пронашли пукотине у земљи која окружује зграду, а ниједан комад фасаде није оштећен", наводи се у изјави.

Кинеске власти прошле године забраниле су изградњу солитера виших од 500 метара и одредиле ограничења висине, која су већ на снази у неким градовима, попут Пекинга.

Нове смернице за архитекте, урбанисте и програмере имале су за циљ да „истакну кинеске карактеристике", а такође су забраниле лепљиве зграде  по узору на светске оријентире.

Пет највиших светских солитера налази се у Кини, укључујући и другу највишу зграду на свету, Шангај торањ, високу 632 метра.

Урушавање зграда није ретко у Кини, где опуштени грађевински стандарди и вратоломна урбанизација доводе до тога да се градња убрзава.

Прошлог маја петоспратни хотел у карантину у граду Куанзхоу на југоистоку земље, срушио се због лоше градње, усмртивши 29 људи.

На друштвеним мрежама појавили су се видео клипови на којима се види љуљање солитера.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи