Читај ми!

Драгуљ до драгуља - коме ће припасти јединствена краљевска тијара

На аукцији куће „Сотби", следеће недеље биће и тијара која је била у власништву генерација италијанске краљевске породице и припадала шпанској краљици.

Очекује се да ће на надметању у Женеви цена тијаре достићи два до три милиона долара.

Тијара датира из друге половине 19. века и била је дар Марији Виторији дел Поко поводом венчања 1867. године са Амадеом Савојским, који је касније постао краљ Шпаније.

Садржи велики број дијаманата и природних бисера, а почетна цена је процењена на милион до милион и по долара, пренео је Ројтерс.

„Реч је о предивном комаду који има и историјску вредност. Припадао династији Савоја више од 150 година", рекао је Бенуа Репелан, шеф продаје драгуља у „Сотбију".

На аукцији која је заказана за 11. мај су и други величанствени дијаманти и драго камење.

Међу њима су сафир из тридесетих година прошлог века, дијамантски брош са највећим кашмирским сафиром који се икада појавио на аукцији, овални драгуљ од 55,19 карата и кашмирски сафир од 25,97 карата.

„Очекује се да ће брош достићи цену између два и три милиона долара. Био је у власништву наследнице богатства Гинисове пиваре", изјавио је Оливие Вагнер, директор одељења за накит у „Сотбију".

Вагнер је објаснио да су кашмирски сафири врло тражени и ретки, јер су откривени тек крајем 19. века, а експлоатисани су из рудника свега 20 година, па је једини могући начин да се дође до неког од њих - аукција.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво