Читај ми!

Шта нам то беба поручује првим осмехом

Видети осмех бебе један је од најрадоснијих тренутака у животу новог родитеља. Никада не знамо када ће се то догодити и шта тај осмех значи у бебином развоју.

До недавно, научници су осмехе новорођених беба сматрали рефлексним одговором. Осмех може изазвати пуштање гасова, столица или стање бебиног мировања, наводи се у студији часописа, наводи Healthline.

Истраживање спроведено последњих деценија показало је да бебе од 36 сати имају способност да се „боре" да укажу на потребу за пажњом, да заспе како би избегле стрес и опонашају осмехе, да би показале емоције, наводи The Conversation.

Осмеси у раном узрасту углавном су резултат мимике или рефлекса, јер се могу догодити и када бебе спавају.

"Наизглед бескрајне промене пелена, храњење на три сата, као и страхови од погрешних ствари могу узети данак. Зато не изненађује када вам се ваш нови малени човек први пут осмехне. Све те непроспаване ноћи одједном се забораве", истакао је др Британи Одом, педијатар из Орланда на Флориди.

Отприлике, после два месеца старости беба може да почне да нам се осмехује. То су више намерни, интерактивни осмеси који укључују цело лице и очи. Они указују да је беба свеснија и ангажованија у комуникацији са лицима других људи и околином.

Ако желите да подстакнете бебу да се осмехне отприлике у овом узрасту, требало би да одаберете временски период када је беба добро нахрањена и да је подигнете на око 10 сантиметара од свог лица, као и да се беби тада осмехујете широким осмехом.

Прерано рођеној деци понекад је потребно мало више времена да почну да се смеју.

недеља, 22. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи