Читај ми!

Минхенски Октоберфест отказан другу годину заредом

Због пандемије коронавируса, отказан је и овогодишњи међународни јесењи фестивал у Немачкој.

Октоберфест је отказан други пут заредом. „Пандемија не дозвољава одржавање једног таквог фестивала са међународним карактером", објавили су званичници.

Вест је „тешка срца, али са високим степеном здравог разума", објавио и градоначелник Минхена Дитер Рајтер на конференцији за новинаре, који је и формално морао да донесе одлуку о фестивалу. 

Октоберфест је један од највећих и најпознатијих фестивала у Немачкој и Европи. Први пут је одржан 1810. године.

Почиње сваке јесени крајем септембра и завршава се у октобру. Минхен због фестивала тада посети неколико милиона туриста из иностранства.

Госте током вишедневне манифестације, традиционално служе пивом, вином, шампањцем, чајем, лимунадом, кобасицама, месом са роштиља...

„Октоберфест са разним ограничењима, на пример само за вакцинисане, или само за домаће посетиоце, не одговара његовом карактеру народног фестивала", рекао је Рајтер и додао да је немогуће у актуелној ситуацији безбедно славити као и сваког октобра, као и да му је веома жао због милиона пријатеља и редовних учесника Октоберфеста. 

Отказивање фестивала носи и економске последице, јер ће многи остати без уобичајеног ангажовања, а град ће, процењује се, изгубити прометовање у вредности од око 1,2 милијарде евра.

Иначе, многи су се надали да ће одлука ипак бити другачија и да ће фестивал бити бар одложен.

Помоћ онима који послују током фестивала од државе се очекује, али многи угоститељи и забављачи сматрају да им је „опет забрањено да се баве својим послом".

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи