Читај ми!

Од бурета до луксузне санитарије - купатило кроз векове

Признајте да тоалет, где је све на дохват руке и где је осигурана приватност и удобност - узимате „здраво за готово“. Сматрајте се срећним, јер је тоалет, до пре само 150 година био права реткост.

И купатила имају своју еволуцију, па је тако у периоду од 1520 до 1620. године - сматрано правим луксузом.

У 16. веку, када у кући била је луксуз за богате. Вода се грејала и котлу, или се буре са водом држало током дана поред пећи. 

Руке су се прале испод бокала од месинга, а изнад лавора.

Од 1620-1720. године, људи користе исту воду у кади у оквиру породице. Када је углавном била обложена челиком да би вода дуже била топлија.

Ве-це шоља, која се данас једноставно испере млазом воде, конструисана је тек крајем 16. века. Уместо ње, у спаваћим собама држане су посуде за нужду, и имале су наравно - поклопце.

У наредном веку, између 1720. и 1820, постаје популарна дрвена комода са отвором. Испод отвора је био стављан бакарни лонац.

Међутим, произвођач сатова по имену Алекандер Камингс патентирао је одводну С-цев 1775. године. Ово је био један од неколико догађаја који су довели до модерног купатила какво познајемо.

Све до касног 18. века, стакло за огледала било је скупо израђивати, а огледала су имали само богати људи и била су статусни симбол.

Следећих сто година, (1820-1920) индустрија доживљава процват, а Велика Британија се суочила са кризом јавног здравља. У неким пренатрпаним градовима 100 људи је делило исти тоалет.

Развој канализације и водовода значио је и бољи стандард. Са непокретним умиваоницима и кадама, модерно купатило је рођено као простор за личну хигијену. Тоалетни папир је патентиран 1880. године и продавала га је компанији „Хародс".

Модерно купатило је процветало у 20. веку. Дизајнери и произвођачи галантерије зарађивали су добро јер све чешће се користе држачи за сапун за пешкире, четкице за зубе, ормарићи уз умиваонике, пресвлаке за ве-це шоље, простирке и завесе за туширање. Електрично осветљење је било уобичајено до почетка Другог светског рата.

Плочице за купатило постале су свеприсутне 50-их година прошлог века. Следи и пластика од које се такође праве елементи купатилског намештаја.

Данас, 2021, иза нас је дуг пут који је почео дрвеним буретом. Стручњаци за опремање купатила користе три-де платформе, оптимизује се простор, премази од фибергласа, акрила и порцелана нуде стил и практичност.

Непокретна, зазидана  када изашла је из моде а све више се тражи овална када са ножицама и туш кабине.

Све то укомбиновано са „паметним" славинама и тоалетом који има уградни водокотлић, чини модерно купатило заиста простором на коме треба да будемо захвални.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво