Читај ми!

РТС у неистраженој Ковачевића пећини код Крупња – има ли закопаног блага

Ковачевића пећину у селу Церова код Крупња држава је пре неколико година прогласила заштићеним подручјем од великог значаја. Мештани за пећину везују бројне обичаје и легенде, а екипа РТС-а једна је од ретких која је ушла у још неистражене ходнике.

До Ковачевића пећине стиже се стрмим стазама Церовачке шуме, а у њу су до сада улазили само мештани и планинари.

Ковачевића пећина дугачка је око 1.000 метара, али је још увек неистражена. Након десетак метара пузања – прва велика одаја. Њена величина под светлошћу лампе само се назире.

Ходници који воде до најпространијег дела све су ужи, и препрека коју савладавају само најупорнији.

Мештанин Раде Марковић сведочи о дешавањима из 1971. године: „Из планинарског удружења 'Цер' из Шапца фактички су дошли до 260 метара од улаза у главни део. Ту је била само за лисице рупа и онда је ископано и откривен је тај главни део пећине који има доста сталактита и сталагмита, драперија“.

Мештани, кажу, и да су њихови преци веровали да вода из језера унутар пећине има лековита дејства, а кружиле су и приче о закопаном благу.

„Ми смо тамо на око 900 метара у пећини доносили воду из језерцета и овде месили чесницу за Српску нову годину“, прича мештанин Рајко Ковачевић

„Кад сам био млад отишао сам једном приликом у велики отвор, велику рупу и нашао сам новчић ковани, бакарни од Филипа Другог, касније сам у другом делу нашао од Констатина Римског“, објашњава Раде Марковић.

Научници и туристи у Ковачевића пећини 

Пронађене су и кости пећинског медведа које се чувају у локалном музеју, а период научног истраживања, кажу, тек предстоји.

„Најпре ћемо основати те чуварске службе, односно ренџере који ће бити обучени да обилазе пећину и спроводе заинтересоване туристе, а затим и научне службе јер је пећина до сада недовољно истражена, а постоје бројна налазишта још из периода неолита“, најавио је Младен Стефановић, директор ТО Општине Крупањ.

Ковачевића пећина још увек је нетакнути бисер природе, због чега се у њу улази искључиво на сопствену одговорност. Први туристи уз пратњу стручних лица очекују се ове године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи