Читај ми!

Суд одлучио – муж бившој супрузи треба да плати 60.000 евра за кућне послове

Врховни суд Португалије донео је пресуду, у којој се налаже да бивши муж треба да исплати око 60.000 евра бившој супрузи, као накнаду за чишћење и кување, током брака дугог 30 година.

Кућни послови одавно се не сматрају обавезним дужностима супруге у брачној заједници, а у свету је све више судских случајева у којима домаћице од бивших супружника траже одштету. У већини поступака, суд пресуду доноси у корист домаћица.

Жена је првобитно од бившег супруга тражила 240.000 евра за све послове које је обављала бесплатно током њиховог брака. Суд је такав захтев одбацио без права на финансијску надокнаду.

„Пошто рад проведен у кући није законски неопходан према de facto синдикату, већ је допринос заједничком домаћинству, као спонтано испуњење брака", написао је судија из Барселоне у пресуди коју је донео.

Кућни послови имају економску вредност

Жена која је поднела тужбу добила је пресуду, али се њен бивши супруг жалио Врховном суду Португалије. Врховни суд одлучио је да „кућни послови који су некада невидљиви, имају економску вредност".

Доказано је да је за 30 година брака супруга била та која се бринула о кући и припремала јела партнеру. Суд је закључио да је то довело до обогаћивања супруга која није учествовао у кућним пословима, јер му је омогућено да искористи све активности без активних трошкова и доприноса.

Суд је утврдио финансијску вредност кућних послова које је жена обављала коришћењем националних минималних плата као критеријума, помножених са 12 месеци, за 30 година брака. Трећина износа одузета је због њених трошкова у том периоду живота.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво