Читај ми!

Спот „Хејт, Словени“: Језиво је колико смо огуглали на мржњу

Више од 5 милиона прегледа на друштвеним мрежама има спот „Хејт, СЛОВЕни, још сте живи“. Спот, у којем глуме Христина Поповић, Горан Богдан и Северина, осмислио је писац Предраг Личина, који каже да је то схватио као дужност да уради, јер су народи на овим просторима огуглали на мржњу и она им је постала најнормалнија ствар.

У читаву ствар је ушао када га је Александар Трифуновић из портала Бука позвао и питао да ли би осмислио кампању против говора мржње.

„Осетио сам то као своју дужност. Заправо сам после схватио да је тај спот 'експлодирао' зато што су људи препознали те ситуације и препознали да се то заиста догађа“, навео је Личина.

У уста глумаца је, како каже, ставио оно како људи комуницирају на интернету, али су људи на овим просторима толико огуглали да им је то постало најнормалнија ствар.

„Кад сам то ставио њима у уста у свакодневним ситуацијама, то је оно што је застрашујуће – да постоји могућност да нам то постане заиста свакодневни говор и понашање. Ко каже да за 10 година људи овако неће разговарати. То је заправо језиво и застрашујуће“, истакао је Личина.

Моћни југо-комунистички лоби

Редитељ каже да је очекивао да ће спот изазвати пажњу, али не оволику. Признаје да је очекивао и „хејтерске“ коментаре, а да га је изненадило што их није било више.

„Има доста хејтерских коментара, али су класични – на прву лопту. Слично као што разговарају у споту. Они ми више нису занимљиви, а привукле су ме разне теорије завере“, каже Личина.

Једна од њих гласи да је „спот ужасно провидан и да се јасно види да је све организовао моћни југо-комунистички лоби са циљем обнављања 'тамнице народа'“.

„У Босни и Херцеговини живе наша три конситутивна народа који се међусобно мрзе, односно спот је посвећен баш тим људима који мрзе“, истакао је редитељ.

Требало би и државе да се укључе, али је то илузорно

О дометима кампање и спота, Личина није оптимистичан.

„О овоме ће се причати 5 дана и онда заборавити. Мислим да би народа требало стално 'бомбардовати' сличним кампањама. Онда би чак постојала могућност“, сматра редитељ.

Цитирао је и популарног Илију Чворовића: „Највеће задовољство биће ми мисао да сам једног човека извео на прави пут.“

Требало би наставити овим путем, а у читаву ствар би, према његовом мишљењу, требало да се укључе и државе, али је то „илузорно очекивати".

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво