Хоће ли разгледница радио-оператера са Титаника некога коштати 15.000 долара

Разгледница коју је, само неколико недеља пре него што је Титаник нестао у дубинама северног Атлантика, написао старији радио-оператер продаје се на аукцији. Очекује се да ће нови власник морати да издвоји више од 15.000 долара.

Фотографија чувеног прекоокеанског брода краси предњу страну разгледнице, а на полеђини се налазе речи које је написао Џек Филипс својој сестри Елси Филипс, у марту 1912. године, док је чекао резултате тестова прве праве пловидбе брода, наводи се у опису аукцијске куће из Бостона "RR Auction".

„Веома заузет радио до касно. Надам се да ћемо кренути у понедељак и стићи у среду после подне у Сотон. Надам се да сте добро. Чуо сам се са Етел јуче“, написао је Филипс и потписао се са „Воли вас Џек“, пише Индипендент.

Разгледница има печат Белфаста, града у којем је саграђен Титаник.

Сотон који Филипс помиње је скраћени назив за Саутхемптон, енглески лучки град из којег је на своје прво и једино путовање кренуо Титаник.

Старији радио-оператер напунио је 25 година током пловидбе, наводи аукцијска кућа, а на свом радном месту остао је и након што је Титаник ударио у санту леда како би се обратио за помоћ другим бродовима док вода није почела да му запљускује ноге.

Брод је напустио када му је капетан рекао да је обавио своју дужност, али како се наводи у његовој биографији у Британском националном архиву, преминуо је у хладној води северног Атлантика.

Разгледницу продаје имање Вере и Џона Гилеспија, дугогодишњих чланова друштва „Титаник“ са седиштем у Масачусетсу, рекао је Боби Ливингстон, извршни потпредседник аукцијске куће "RR Auction".

Очекује се да разгледница на лицитацији достигне цену од 15.000 долара. Аукција је почела 26. марта и завршава се у 14. априла, дан уочи годишњице трагедије.

„Џек Филипс је током каријере послао сестри стотине разгледница, често описујући брод на којем је у то време служио. Тек неколико разгледница било је о Титанику“, истакао је Ливингстон.

Иако је од кобног 15. априла 1912. године, када је Титаник потонуо, прошло више од читавог века, сувенири са брода и даље су изузетно популарни.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи