Емирати представили прву жену која ће похађати обуку за астронауте

Уједињени Арапски Емирати имају веома амбициозан свемирски програм, а јавност је остала изнанађена објавом да је један од два кандидата који започињу обуку за астронауте у сарадњи са Америчком свемирском агенцијом НАСА – жена.

Имена два наредна полазника обуке за астронауте објавио је Мухамед бин Рашид ел Макдум, потпредседник и премијер Уједињених Арапских Емирата. Тако ће Нора ел Матруши бити прва кандидаткиња из једне арапске државе која ће проћи обуку за путовање у свемир.

Ел Матруши и њен колега Мухамед ел Мула су изабрани међу 14 кандидата који су ушли у ужи избор у коме је било девет мушкараца и пет жена, наводи државна новинска агенција WAM, како прености Раша тудеј. На конкурс, који је објављен још у децембру 2019. године, се пријавило 4.300 кандидата.

Нора је дипломирала машинство на Универзитету у Уједињеним Арапским Емиратима, а наводи се и да је била награђивани математичар. Уколико буде изабрана за мисију на Међународној свемирској станици, постаће прва Арапкиња која ће отићи у свемир. Њен партнер на обуци, Мухамед ел Мула, одликовани је цивилни пилот који ради као главни инструктор у полицији у Дубаију.

Њих двоје ће се касније ове године придружити Насиној класи полазника обуке за астронауте у свемирском центру „Џонсон“ у Тексасу.

Свемирски програм Уједињених Арапских Емирата као један од циљева има и промоцију и јачање интересовања за техничке науке у арапским земљама. Поред тога, њихов свемирски програм је већ остварио запажене резултате, почев од упешног лансирања сонде „Ел Амал“ („Нада“ на арапском) у орбиту Марса. Ова мисија је осмишљена и покренута у сарадњи са јапанским и америчким стручњацима.

Први човек у свемиру из Емирата био је Хаза ел Мансури, који је септембра прошле године одлетео свемирксом летелицом „Сојуз“ на Међународну свемирску станицу. Султан ел Најади, његов партнер на обуци, био је резервни члан посаде, а обојица настављају обуку за неке будуће свемирксе мисије.

Први Арапин који је био у некој свемирској мисији је био саудијски принц Султан бин Салман, који је био део мисије свемирског шатла 1985. године. Прва муслиманка у свемиру била је америчка предузетница Анушех Ансари, пореклом из Ирана, која је путовала на МСС 2006. године. Она је била један од седам учесника програма такозваног „свемирског туризма“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво