Читај ми!

Аутостоперски водич кроз Југославију и Европу – није ствар пара, него им је мерак

Нишлија Драган Аранђеловић већ педесет година путује углавном аутостопом. Догађаје са тих путовања пренео је у своју прву књигу „Како смо аутостопом стигли до Гиниса“.

У пролеће 1971. године Драган Аранђеловић је први пут „подигао палац". За 50 година упознао је целу бившу Југославију и Европу. Углавном је ишао на концерте, а 18 прича пренео је у књигу Како смо аутостопом стигли до Гиниса.

„Оно што сигурно знам је да сам прошао целу Европу једно 6-7 пута и то су била путовања од по месец дана“, каже Драган Аранђеловић.

Раније је на путовања углавном ишао са кумом. Тако су у Немачкој упознали Дитера Веша, човека који је ушао у Гинисову књигу рекорда по броју примљених аутостопера.

„Похвалио нам се кад смо ушли код њега у ауто, да је променио ауто да је купио караван јер није могао да смести ствари од тих људи које је возио, а возећи нас, ми смо стали и примили још двоје“, присећа се Драганов пријатељ Ненад Танчић.

„Ми смо заиста били опчињени да нама пасионираним аутостоперима, који живимо за то, стане неко такав“, додаје Драган Аранђеловић.

Кажу да никада нису доживели непријатности, а да су им возачи често нудили новац као помоћ.

„Ја вадим новчаник и показујем му и кеш и пластику и кажем да имам новац, а он ме пита зашто онда овако путујете, па зато што ми је то мерак", истиче Аранђеловић.

Књига је уједно и водич кроз концерте до којих су стигли аутостопом од Ролингстонса и Стинга, до Нила Јанга и групе Јес.

 

број коментара 0 Пошаљи коментар