Читај ми!

Од Ноја до чудног краља - шта знамо о Дану шале

Пред нама је Дан шале. Бројне су теорије о пореклу обележавања првог априла и о томе зашто се баш тада шалимо, а ово је шест ствари које би требало да знате о данашњем датуму.

Древни Рим - Шале које се збијају првог априла, према једној од теорија, датирају још из времена Древног Рима. Сматра се да су Римљани и Келти обележавали фестивал шале у време пролећне равнодневнице. 

Град који није желео краљевску посету - Друга прича која говори о пореклу првог априла као дану за шалу, везана је за британскох краља из 13. века, који је имао обичај да сваки пут којим пролази, проглашава јавним добром. Када су грађани Нотингемшира чули да планира посету њиховом месту првог априла, решили су да му то не дозволе. Краљ је зато послао војску која је, стигавши, затекла становнике овог града како чине чудне ствари као што је дављење риба на сувом. Чувши за те догађаје, краљ је град прогласио глупим да би га уопште казнио.

Шалимо се до поднева - У Пољској је позната чињеница да шала првог априла може бити прихватљива до поднева. Све неозбиљности нису биле прихваћене после 12 сати, и сматрају се неодговорним понашањем.

Неверица - Неки важни догађаји су се заиста десили 1. априла, па би били прихватани са неверицом. Иран је 1979. године прогласио 1. април Даном републике. До данашњег дана многи не верују да је то стварни празник. У Данској, у граду Албертслунду 2009. године, једна школа је умало изгорела до темеља јер ватрогасци нису веровали да су прва два позива била права. 

Библијска подлога - У 18. веку, сматрало се да Дан шале води порекло од библијске личности Ноја. У једном чланку у енглеским новинама који је објављен 1789. године, на тај датум, Ноје је први пут послао голубицу - прерано. Најранија повезаност између датума 1. априла и прављења смицалица јавља се у Чосеровим Кантерберијским причама из 1392. године.

Нова година - Једно од тумачења порекла Дана шале, каже да је он настао је када је у 16. веку, дан обележавања доласка Нове године са 25. марта померен на 1. јануар. Славље је раније трајало недељу дана - до првог априла. Према овој теорији, људи који су прихватили нови датум као дан Нове године збијали су шале са онима који су наставили да га обележавају до 1. априла.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи