Читај ми!

Србија поднела захтев за номинацију шљивовице на Унескову листу

Министарство културе Републике Србије предало је Унеску захтев за номинацију шљивовице на репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства.

Потпредседница Владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић током данашњег обраћања у парламенту навела је да је Министарство предало захтев за номинацију шљивовице на Унескову листу нематеријалног културног наслеђа.

„Данас смо управо предали кандидатуру. Када сте похвалили да је наше српско коло успело да уђе на Унескову листу заштићене нематеријалне културне баштине, предали смо кандидатуру за шљивовицу и надам се да ћемо следеће године успети да се упишемо, а онда идемо на кандидатуру наивног словачког сликарства. Радимо и на том плану, тихо и мирно. Ја сам човек који воли да се похвали не потезима које повлачим, него резултатима“, навела је Гојковићева.

Шљивовица би требало да се упише на листу као елемент друштвене праксе и знања у вези са припремом и упоребом традиционалног пића од шљиве.

Шљивовица произведена у нашој земљи је тек 2016. године од Европске уније добила сертификат о географском пореклу и од тада носи заштићено име „Српска шљивовица“.  

На листи Унеска из Србије су већ уписани крсна слава, коло, певање уз гусле и, прошле године, злакуска лончарија.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(четвртак, 01. апр 2021, 11:44) - anonymous [нерегистровани]

tv voditelji

Vrlo je mali broj provesionalnih viditelha na domacin Tv
Vecina voditeljki isticu sebe u prvi plan i u emisiji dovde gosta a vifitelja uoada prekisa razgivor i istice sebe.One su pravnici lekari inzinjeri mnaricito to lise na Hepi tv. Za svaku pohvalu je na rts novinar Gorislav Papic koji he za primer svim domacim novinarima odlicno kulturno intelegentno vodi emisije i postuje svoje goste u emisiki

(четвртак, 01. апр 2021, 09:16) - anonymous [нерегистровани]

@Pitanje

Odgovor na pitanje: reč je o tzv. nematerijalnoj baštini.

(четвртак, 01. апр 2021, 08:27) - Princip [нерегистровани]

Srbija

Danas svi imamo razloga da budemo ponosni. Mi danas, verovali ili ne, svidelo se to nekom ili ne, možemo da naučimo svaku od članica EU, kako se ozbiljno iodgovorno postupa u zaštiti zdravlja i života građana.

(четвртак, 01. апр 2021, 05:43) - Gastarbeitovanje! [нерегистровани]

U Nemačkoj nisam video...

našu rakiju,a 5-6 iz drugih zemalja sa etiketom "Šljivovica",jesam!-Opet kasnimo!

(среда, 31. мар 2021, 20:41) - anonymous [нерегистровани]

ujed pasa

Danas vlasnika sutra nekig drugog ce psi napadnu.Doneti stroge propise ko moze drzi opasne pse i takve vlasnike oporezovati jer opasni psi mogu unistiti zivot striga prsvila drzanja i refovna ispekcija psi lutsju bez korpe povica i cesto gradani folaze u opasnost

(среда, 31. мар 2021, 19:35) - ,," [нерегистровани]

Наздравље!

Свака Част!
Све што је Лепо, Посебно и Вредно показати свима и Законом Заштитити.
Редослед, када нешто предложити за уврштавање на Списак Светске Заоставштине је битан, али Важно је да је Наша Држава кренула и да се бори за Очување Српске Својствености.

Нека Нам је са Срећом!

(среда, 31. мар 2021, 18:57) - Грађанин [нерегистровани]

Питање

Да ли је могуће да се шљивовици даје предност у односу на јединствени обичај попут Чувара Христовог гроба или монументалних здања попут тврђаве у Смедереву? Министарство има чудновате приоритете.