Читај ми!

Зашто је брачни пар из Ваљева одлучио да прави окарине

Дувачки инструмент који подсећа на фрулу прави се од печене глине или порцелана. Окарина, инструмент дужине петнаестак центиметара и распрострањен широм света, толико је заинтригирао брачни пар из Ваљева да су одлучили да је направе.

Породица из Ваљева има необичан посао, већ две године прави дувачки инструмент окарину. Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, Тијослав Ниновић истакао је да се труде да очувају нематеријална добра и културно наслеђе.

„Мало пре коронавируса дошли смо на идеју да обновимо овај стари занат прављења окарине. Помогло нам је Министарство културе у нашем пројекту. Радили смо све од почетка, читајући приручнике. Први смо у Србији направили порцеланску окарину, која је прави инструмент", истакао је Тијослав Ниновић.

Колико је било тешко направити овакав инструмент, објаснила је Слађана Ниновић.

"Постојала је жеља, рад са керамиком и порцеланом је занат који се учи у школи, помогли су нам пријатељи, окарине радимо од ливене глине. Ти инструменти свирају у неком од оркестара", напоменула је Слађана Ниновић.

„Окарина је италијански назив за овај инструмент. Она је ту вековима, као двојнице. Треба је популаризовати, а жеља је да се деца врате коренима", истакао је професор Димитрије Големовић, етномузиколог.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво