Читај ми!

Директор Твитера, Џек Дорси продаје своју прву објаву на овој друштвеној мрежи

Џек Дорси, милијардер, суоснивач и извршни директор „Твитера“, страствени поборник биткоина, продаје своју прву објаву на овој друштвеној мрежи као НФТ – дигитално добро које ће постојати на „Етереум“ блокчејну.

Прва објава на Твитеру која се појавила на налогу његовог суоснивача и тренутног извршног директора Џека Дорсија 2006. године продаје се као НФТ, „не-замењиви“ токен. Неки ентузијасти на друштвеним мрежама спремни су да на ово потроше читаво бигатство.

Дорсијева порука од пре 15 година која гласи: „Управо постављам свој твит“, привукла је много заинтересованих понуђача са позамашним свотама пошто је у петак постављен на тржиште такозваних „Вредности“. До суботе ујутру вредност ове објаве суоснивача друштвене мреже Твитер достигла је цену од 363.000 долара.

Упркос чињеници да је ова објава пуних 14 година јавно доступна као потпуно бесплатна и коју може да види ко год жели, Дорси је сада продаје као НФТ.

Иако је продаја најављена, барем на Твитеру, у петак, чини се да је Дорсијева понуда постављена на тржиште још пре неколико недеља, јер се у одговорима на на његовом профилу налазе објаве још из децембра.

НФТ или не-замењиви токени су вид крипто валуте који омогућава да се разна дела, па и уметничка настала у различитим медијима „токенишу“ и продају путем сличних механизама дигиталне трговине као и биткоин.

Тако је блокчејн Блокчејн компанија „Инџектив протокол“ спалила пре неколико дана Бенксијево дело Морони (бели) и тако га претворила у НФТ.

Онај ко буде дао највишу понуду за чувену објаву ће заправо купити „дигитални сертификат о објави на Твитеру“. Како наводе из блокчејна „Вредности“, ово је као да сте купили сличицу безбол играча са његовим аутограмом, што је чини не-замењивом вредношћу.

Другим речима, онај ко буде дао највишу понуду, купиће у ствари аутограм. Објава ће и даље наставити да постоји на интернету док год Дорси и компанија „Твитер“ буду желели.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 06. мар 2021, 18:54) - anonymous [нерегистровани]

Супер вест

Ништа се продаје за ништа.