Читај ми!

„Лебдећи брод“ фотографисан код британске обале

Призор брода који лебди изнад површине мора задивио је фотографа Дејвида Мориса који је шетао обалом у Корнволу, у Енглеској. Наравно, Морис се одмах латио фото-апарата и овековечио резултат ретке оптичке варке.

Оптичке појаве у атмосфери настале због температурних инверзија називају се миражи. Постоје горњи и доњи миражи у зависности од тога где се оптички ефекат појављује у односу на прави објекат.

Посебни атмосферски услови били су узрок посебног преламања светлости и у Корнволутако да је посматрачима, међу којима је био и фотограф Дејвид Морис, брод изгледао као да лебди, преноси Би-Би-Си.

Морис признаје да је био запањен прозором док је из сеоцета Гилан гледао у море.

Та оптичка илузија уобичајена је на Арктику, али се током зиме може појавити „врло ретко“ у Великој Британији, објаснио је Би-Би-Сијев метеоролог Дејвид Брејен, додајући да се горњи мираж (superior mirage) јавља тамо где је хладан ваздух близу површине мора, а топлији изнад њега.

„Будући да је хладни ваздух гушћи од топлог, он 'савија' светлост према посматрачу који је на обали, мењајући начин на који се удаљени објекат види“, истакао је Брејен.

број коментара 0 Пошаљи коментар