Читај ми!

Пронађен оклоп из 16. века украден из Лувра пре скоро 40 година

Стручњак за антиквитете обратио се полицији када је током процене наследства једне породице у Бордоу међу понуђеним предметима уочио луксузни шлем и богато украшен оклоп. Испоставило се да су ови експонати украдени из Лувра.

Париски Музеј Лоувр објавио је да је пронађен оклоп из доба ренесансе опточен златом и сребром који је нестао из њихове колекције пре скоро 40 година.

Полиција је после дојаве експерта за антиквитете идентификовала предмете из базе података украдених уметничких дела, и установила да су они под потпуно мистериозним околностима нестали из Лувра 31. маја 1983. године.

Канцеларија тужиоца у Бордоу сада истражује како се догодило да ови предмети заврше у приватној колекцији ове породице.

Сматра се да су овај оклоп и кацига израђени у Милану између 1560. и 1580. године. Породица Ротшилд их је поклонила Лувру 1922. године.

„Био сам сигуран да ће се једног дана појавити јер су то врло ретки и јединствени експонати. Али никада нисам могао да претпоставим да ће све испасти тако једноставно – да су у Француској и да су још увек у комплету“, наглашава Филип Малгур, руководилац колекције.

„Овако израђен оклоп је био ствар престижа, као луксузни аутомобил данас. У 16. веку израда оружја је била врста луксузне уметности. Данас је то само украс који нема никакве везе са његовом правом наменом“, додаје Малгур.

У француској бази података укрдених уметничких дела налази се око 100.000 предмета, а само прошле године је нестало 900.

Преа речима Жан-Лик Мартинеза, директора Лувра, последња крађа из најпосећенијег музеја на свету догодила се 1998. године када је украден портрет француског уметника из 19. века Жана Батиста Камија Короа.

„Још увек је тражимо“, каже Мартинез.

број коментара 0 Пошаљи коментар