Читај ми!

Зашто сви верују у прогнозу коју даје Метео-Лаки

Осим хроничара градских догађаја, Вршчани имају и свог хроничара метеоролошких прилика. Александар Лалић, у граду познат као Метео-Лаки, више од тридесет година, сваког дана без изузетка, бележи временске прилике и неприлике, а на његову прогнозу Вршчани се ослањају више него на РХМЗ.

Метеоролог аматер Александар Лалић, права је енциклопедија временских прилика града Вршца. 

Његов јединствени дневник садржи податке о метеоролошким приликама за сваки дан, почев од 1. јануара 1990. године до данас, па и о несвакидашњим појавама којих се Вршчани и не сећају.

„Једна интересантна ствар је, на пример да је грмело и севало за Светог Саву, па је температура са 11 степени пала на нулу за два сата, и одмах се све забелело. То је било 1995. године. У ствари, деведесете су биле знатно екстремније него ове двехиљадите. Од 2000. је постало то некако умереније, и зиме су биле блаже, али нисмо имали ни нека лета осим 2007. године, када смо недељу дана имали температуру изнад 40 степени“, испричао је Лалић.

Иако је те податке чувао из чистог хобија, Лалића је метеорологија пре десетак година потпуно непланирано одвела и на мали екран.

Као Метео-Лаки, сваког дана на локалној телевизији Лав објављује прогнозу која је, испоставиће се, непогрешива.

То је разлог што Вршчани више верују њему него званичним подацима.

„Неко пита чак и за градњу куће, када треба да се ради кров, да ли ће да буде падавина… Тако да има људи који зову, а чак ме и на улици срећу и питају да ли ће бити данас кише и тако…“, додаје Метео-Лаки.

Овај једини локални ТВ презентер временске прогнозе у Србији, каже да се просечна температура у Вршцу од 1990. до данас годишње повећава за чак пола степена, и да нас очекују све блаже зиме и топлија лета, са већим бројем кишних дана.

За своје суграђане, на питање о кошави одговара: „Спремите се, дуваће и 200 километара на сат, биће мање ветровитих дана, али ће интензитет ветра бити јачи“.

број коментара 0 Пошаљи коментар