Читај ми!

Мокринска гусанијада на листи нематеријалне баштине Унескоа

Некада на северу Баната није било куће без белих јата, а у Мокрину код Kикинде и данас се гаји око три хиљаде гусака. Имају и занимљиво такмичење које је регистровао Унеско - традиционално Светско првенство у надметању гусана.

Првак 35. Светског првенства у Мокрину је осмогодишњи гусак Жива. До титуле је дошао кроз тромесечне квалификације међу 110 такмичара, а у финалној борби му је требало 17 минута да савлада противника, Батака. Након шампионске титуле Жива одлази у заслужену пензију.

„Гусак Жива је као човек, он осети све. Ја сам мислио и сад, њега је Батак прошле године победио, али Жива је код мене дошао прошле године и нисам имао времена да га спремим. Надметање је било 17 минта, ја сам се тога мало плашио, али Жива је ове године спреман и решио је то“, поносно каже Милош Ковачић, власник светског првака гусана Живе.

Удружење гушчара „Бело перо“ у Мокрину има више од стотину чланова, међу њима је све више младих који настављају традицију. И власници овогодишњег победника у нижим категоријама су два тринаестогоишњака.

„Већ четири године се бавим са гушчарством. Сваки дан сам га шетао и тако. Наредне године ћу одмарати, па ћу га терати у трећу“, објашњава Давор Ладичорбић, ученик из Мокрина.

„Брат ми је показао шта су гускови и онда сам заволео и све је почело. Пуно ми значи, доста баш, пуно сам срећан“, каже Вујадин Мишчевић, ученик из Мокрина.

Мокринско Светско првенство у борби гусана регистровао је и Унеско, као део светске нематеријалне баштине. Ипак, сваке године добијају и критике друштва за заштиту животиња.

„Kад дође време парења они се надмећу да би освијили женке и ево видите и сами када буде крај све женке оду за подебником. Тако је код свих мужјака у природи и код гусака. Неко се досетио давних дана и од тога напревио такмичење“, напомиње Живица Терзић, председник Организационог одбора манифестациј.

Ове године због епидемијских мера и ограниченог броја посетилаца нису бирани најтежи гусан, гуска и најлепше јато.

број коментара 0 Пошаљи коментар