Читај ми!

Багет – можда на Унесковој листи културног блага

У Француској се дневно прода око шест милиона багета. Француски пекари тражили су од Унеска, да њиховом хлебу додели ознаку заштићеног културног блага, нематеријалног наслеђа.

Као што је један од симбола Француске Ајфелова кула, тако је и чувени багет заслужио своје место у презентацији ове државе. Овај француски хлеб, направљен од мешавине пшеничног брашна, воде, квасца и соли, ускоро ће се можда наћи на Унесковој листи културног блага.

Пекари кажу да је традиционални занатски хлеб, чија је куповина у локалној пекари деценијама била ритуал у француском свакодневном животу, потиснут са полица продавница, чак и у Француској, смрзнутим штапићима за хлеб направљеним на џиновским линијама за монтажу.

„Не постоји ниједна тајна прављења добрих традиционалних багета. Потребно је време, добро брашно, без адитива и прави начин печења", рекао је Микаел Риделет, власник ланца пекара.

Конфедерација француских пекара поднела је захтев за додавање багета на ранг-листу нематеријалног блага Уједињених нација. Багет се нашао у конкуренцији два ривала за француску понуду: поцинкованих кровова Париза и винског фестивала "Биу д'Арбоа" у регији Жира.

Француски министар културе упутиће препоруку председнику у марту. Пекари истичу да би Унесков попис заштитио знање које је пролазило кроз генерације и заштитио багет од варалица широм света.

Ознака Унеска – „нематеријално наслеђе" која треба да препозна усмене традиције, извођачке уметности, друштвене праксе, ритуале и методе традиционалног занатства, већ покрива древне методе прављења сомуна у Ирану и Казахстану.

Препознат је занат и за 1.500 или више врста пива произведених у Белгији, као и напуљска уметност припреме теста за пицу.

Уредба француске владе из 1993. године налаже да се „традиционални" багети морају правити од само четири класична састојка и ничег другог. Ферментација теста треба да траје 15 до 20 сати на температури између четири и шест степени Целзијуса.

У Француској се дневно прода око шест милиона багета.

„Први посао који тражимо од детета је да купи багет у пекари. Дужни смо да заштитимо ове навике", истакао је Доминик Анракт, председник федерације пекара.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи