Читај ми!

Најдуговечнији људи на свету живе на острву Окинава

Окинава је позната као „плава зона“ – дом неких од најдуговечнијих људи на планети. Тајна нису лекови или одређена храна већ повезаност са вољенима.

Архипелаг Окинава у Јапану руши рекорде у просечној старости становника. Састоји се од 160 острва оивичених Тихим океаном са суптропском климом, а љубазни Окинавци, најдуговечнији су народ на свету. Њихове животне навике и начин исхране указују и на то да су становници овог острва најздравији народ на планети.

На први поглед, изгледају другачије од осталих становника Јапана. Можда је то последица различитих животних навика становника Окинаве и употребе различите хране, као што је горка лубеница и чај од куркуме.

У књизи „Окинавци – најдуговечнији људи на свету", коју су у сарадњи са стручњацима из Министарства здравља Јапана, написали др Макото Сузуки и Бредли и Крег Вилкокс, представљен је начин живота ових острвљана.

Књига се позива на научна истраживања и документе из базе података Окинавских стогодишњих студија.

Старија популација острва Окинава не признаје појам пензије, већ верују како човек треба да остане активан до краја живота, окружен позитивним мислима и срећним људима.

Наравно, важни су и генетика, редовно вежбање и здрава исхрана.

Разнолика храна биљног порекла

За потребе једног истраживања, педесет троје стогодишњака са Окинаве, у исхрани је користило 206 различитих намирница, укључујући и лековито биље.

Током дана сваки стогодишњак је јео око 18 различитих намирница, 78 одсто хране било је биљног порекла. Пет врста воћа и поврћа на дан, две махунарке.

Пиринач је најчешће конзумирана храна на острву Окинава.

Становници острва користе комплексне угљене хидрате у исхрани, који треба да су заступљени око 54 одсто, а шећер узимају из сирове шећерне трске. Унос соли ограничен је на шест грама дневно.

Такође имају ограничен унос масноћа на око 15 одсто дневно.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво