Читај ми!

Илон Маск и Николас Кејџ спремни да плате на стотине хиљада евра за „камење из свемира"

Метеорити дуго привлаче пажњу колекционара, међу којима има и познатих личности. Током протекле деценије десетоструко су, својим интересовањем, повећали просечне цене „луксузних“ стена – стена које су стотинама, или чак хиљадама година биле у свемиру, док нису доспеле на нашу планету.

Више од 70 најспектакуларнијих метеорита икада пронађених, биће на аукцијској продаји куће „Кристис" следеће недеље. Очекују се зараде које ће се бројати милионима евра, преноси Гардијан

На аукцији „Дип импакт" у понуди ће бити метеорити који у себи имају драго камење, као и они који својим обликом подсећају на праве уметничке скулптуре.

Очекује се да ће се део метеорита, за који је научно доказано да је пао са Месеца, продати за 200.000 – 250.000 евра.

Хемијски састав осталих метеорита упоређен је са узорцима који су дошли са Насине експедиције на Марс, како би се доказало њихово порекло.

Џејмс Хислоп, задужен за одржавање аукције, рекао је да су „метеорити постали нагло популарни, пошто су ретки, а и код купаца буде машту".

Очекује се да ће неки од најбогатијих људи на свету, међу којима су и познате личности, бити врло заинтересовани за најављену аукцију следеће недеље. 

Навин Јаин, индијски мултимилионер, који покушава да изгради свемирске летелице за вађење злата и платине на Месецу, власник је највеће приватне колекције метеорита на свету чија је вредност већа од пет милиона америчких долара.

„Многи од мојих метеорита стари су више милијарди година. Замислите да то држите у рукама - најранији део Сунчевог система, осећај је невероватан", рекао је.

„Када у руци држите комад Месеца, то није само комад Месеца, то је заиста симбол онога што смо ми као људска раса – истраживачи", додао је Јаин.

Међу осталим колекционарима често се помињу режисер Стивен Спилберг, глумац Николас Кејџ, илузиониста Ури Гелер и виолончелиста Јо-Јо Ма.

За Илона Маска, извршног директора „Тесле" и компаније „Спејс екс", такође се тврди да је велики колекционар.

Касандра Хатон из аукцијске куће „Сотби", наводи да су метеорити постигли скок цена, посебно међу млађим купцима јер они сматрају да је „кул имати нешто из свемира". 

Професорка Сара Расел, стручњак за космичко камење из Природњачког музеја у Лондону, редовно проверава узорке камења које стиже на проверу, како би утврдила да ли је заиста реч о метеоритима.

„Милиони људи мисле да су пронашли метеорит, али већина греши и онда откријем да ми је послато обично камење. Ипак, прави метеорити су фасцинантни, већина потиче од астероида који датирају с почетка стварања Сунчевог система и сведоци су формирању планета", објаснила је Раселова.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи