Читај ми!

Откривена домородачка тврђава коју су Руси срушили када су завладали Аљаском

Шисги Нов, односно тврђаву од младица, направио је народ Тлингит са Аљаске почетком 19. века, као последњу баријеру пред надолазеће руске трупе. Све до данас њена локација остала је непозната после битке 1804. године, након које су је Руси уништили до темеља.

Битка код Ситке означила је и шездесетогодишњи период руске владавине Аљаском, а локација последње физичке баријере народа Тлингит остала је мистерија. Све до сада.

Захваљујући модерној технологији и радарима, више од двеста година стари остаци тврђаве су пронађени у национално-историјском парку Ситка, на ушћу реке Касда Хин на самом југу Аљаске.

Тим научника успео је да новом врстом радара чији таласи пробијају тло и електромагнетном индукцијом потврди локацију тврђаве и без икакве сумње одбаци све остале потенцијалне локалитете о којима се спекулисало претходних година.

„Локација тврђаве је више од једног века била непознаница за истраживаче. Претходна археолошка ископавања су открила неке трагове, али никада нису пронашла дефинитивне доказе“, каже археолог Томас Урбан са Универзитета Корнел.

Руске снаге први пут су стигле 1799. године са намером да створе испоставу за трговину крзном, али их је домородачко становништво поразило 1802, након чега је саграђена тврђава у облику трапеза.

Битка код Ситке одиграла се две године касније.

Иако је домородачко становништво Тинглита било наоружано пушкама и топовима којим су их снабдели британски и амерички трговци, нису могли много да издрже против снага Руско-америчке компаније и руске Царске морнарице.

После битке тврђава је уништена, а народ Тинглит започео је своју миграцију, такозвани „Марш спаса“ ка западу. Ситка је названа Новим Архангелском 1808. године, одређена да буде престоница руске Аљаске.

Русија је Аљаском владала до 1867. године када је Сједињеним Државама продала провинцију за седам милиона долара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво