Читај ми!

Да ли се Флорида шали са Јапанцима да ће организовати Олимпијаду уместо њих

Министар финансија Флориде понудио je Међународном олимпијском комитету да та америчка држава ове године организује Олимпијске игре уместо Токија, у случају да Јапанци одустану.

Секретар за финансије америчке државе Флорида Џими Патронис, упутио је ове недеље писмо Међународном олимпијском комитету (МОК), у којем је изразио жељу његове федералне јединице да преузме организацију одржавања летњих Олимпијских игара у Токију у случају да јапанска влада одустане од њих.

Патронисово писмо, које је објављено 25. јануара по америчком времену, може се видети на његовој званичној страници, у склопу сајта Министарства финансија „сунчане државе”, било је насловљено ни на кога другога него на председника МОК-а Томаса Баха.

Чиновник владе Флориде у њему апелује да МОК размотри могућност да „пребаци Олимпијске игре у САД, конкретно у Флориду“, а као аргументе наводи то што у тој топлој држави на крајњем југу САД већ постоји солидан програм за вакцинисање, што економија почиње да ради нормално и спортски догађаји, попут НБА мехура, се редовно одржавају. Као додатни аргумент, он помиње и то да је Дизниленд, који краси град Орландо, у тој држави већ дуже времена отворен за посетиоце.

Можда је Патронис требало да дода да у Флориди сада живи и бивши председник Доналд Трамп и наведе његово наранџасто лице као једну од атракција своје државе. Јер секретар, чини се, није озбиљно приступио писању, будући да није узео у обзир чињеницу да за организацију Олимпијских игара треба „мало“ више од шест месеци, чак и под претпоставком да ће бити одржане у поједностављеном формату.

Такође, он је пропустио и да помене да је на Флориди од ковида-19 већ преминуло преко 25.000 људи, а у целим Сједињеним Државама чак 425.000 – црни резултат по којем је та земља неприкосновени светски лидер, док је у целом Јапану, чија популација броји 127 милиона људи, до сада од исте болести живот изгубило нешто више од 5.000 особа. 

Англосаксонско поткопавање Олимпијаде

Интересантно је да је републиканца Патрониса на несвакидашњи предлог да понуди своју државу као домаћина Олимпијских игара навело писање британског листа Тајм, који је поводом тога што је до одржавања одложених Игара остало шест месеци, јавио да се извор из јапанске владе поверио његовим новинарима како је званични Токио већ практично одустао од организовања највећег светског спортског догађаја, само то још није саопштио јавности. По извештавању Тајма, јапанска влада размишља да од МОК-а затражи да се, уместо ове године, Јапану омогући да игре одржи 2032, будући да су термини за 2024. и 2028. већ попуњени.

Јапанска држава је то одлучно демантовала, назвавши извештавање британског листа „сасвим неистинитим“, док је неименовани члан Организационог комитета Олимпијаде изразио жаљење што је Тајм прибегао „таблоидном писању“, користећи „непоуздане изворе“. 

Упркос ширењу новог коронавируса у самом Јапану и растућем броју жртава широм света, и јапанска влада и МОК су и даље одлучни да спроведу летње Олимпијске и Паралимпијске игре у Токију, које би окупиле укупно око 15.500 атлета, као једну врсту светла на крају дугог тунела борбе против ковида, које би напаћеном човечанству дало подстрек и наду за будућност.   

Писање Тајма, које сензационалистички распламсава сумњу о одржавању игара у Токију, међутим, није прво такво на Западу. Рафал британских и америчких медија усмерен на Олимпијске игре започео је одмах по уласку у 2021. годину, добио је на интензитету када је у другој недељи јануара у Јапану проглашено ванредно стање, а крешендо достигао раније ове недеље, јер је 23. јануара било тачно шест месеци до почетка игара у Токију.  

Мада за писање о томе како ОИ у Токију неће бити одржане има извесног основа јер је у Земљи излазећег сунца проглашено ванредно стање, епидемијска ситуација у свету јесте лоша, а испорука вакцина произвођача „Фајзер“ и „Астра-Зенека“ касни, оно је ипак сувише алармантно и једнострано. Јер, у Јапану број заражених никада није био тако велик као на Западу и тренутно пада, док је ванредно стање изразито благо и подразумева само скраћивање вечерњих радних сати кафана, барова и ноћних клубова. У Јапану дакле нема панике, забране изласка или ограничења кретања, па чак ни затварања угоститељских објеката.

Такође, мада ће организација несумњиво бити прилично велики логистички изазов, захваљујући вакцинама постоји могућност да се спортисти, тренери и делегати заштите још пре доласка у Токио. Осим тога, мада у Јапану цепљење још није почело, домаће власти планирају да до почетка такмичења изврше масовну имунизацију готово читаве популације.

Даље, и МОК и јапанска влада су крајем прошле године јасно саопштили да ће игре бити одржане макар и не било вакцина, те спортским савезима 206 земаља и територија поручили да се припремају за Токио.

Провокације са Запада? 

Било да је писмо републиканског функционера владе Флориде просто лична промоција или још једна манифестација паралелног света илузија, подигнутог на лажним вестима (у овом случају британског Тајма), оно је сигурно штетно, као и дезинформација на којој се базира, јер уноси непотребну пометњу и страх у срца спортиста, који би већ требали полако да улазе у завршне припреме.

Истовремено, оно генерише додатни притисак на спортске функционере, МОК и јапанске организаторе, који пред собом већ имају брдо задатака које морају да реше.

У времену пост-истине и преобиља (дез)информација, када они који желе да се медијски истакну константно осећају потребу да продукују што шокантније и алармантније (лажне) вести, такво извештавање није изненађујуће. Поготово када се узме у обзир чињеница да су управо земље у којима се налазе медији који најстраственије шире теорију о потпуном отказивању ОИ у Токију, Сједињене Државе и Велика Британије, те које предводе свет по апсолутном, односно, пропорционалном броју преминулих (у односу на укупну популацију) од ковида.

Ипак, њихови разумљиви песимизам и дефетизам, не би смели да буду каналисани тако да, збуњујући спортисте и навијаче и вршећи притисак на националне савезе и МОК, угрозе одржавање Олимпијаде или умање интересовање за њу и тако непотребно нанесу економски и психолошки ударац јапанској држави.

Јер, на крају крајева, врх стреле непроверених теорија могао би да буде окренут против оних који су је одапели – неко би могао да, на основу Патронисовог писма, укаже да је разлог зашто амерички и британски медији здушно говоре о отказивању Олимпијских игара у Токију то што желе да их преотму.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво