Читај ми!

Зашто звона на хришћанским црквама звоне у подне

Да ли сте знали да се звона на хришћанским црквама у свету у подне оглашавају због Београда и једног догађаја из 1456. године?

Током отоманске опсаде нашег главног града, папа Калист Трећи, наредио је да се звоњавом црквених звона у подне верници широм планете свакодневно позивају на молитву за браниоце Београда од отоманске најезде.

"Непосредно пред београдску битку папа Калист је издао булу, крајем јуна месеца 1456. године, са циљем да се огласе звона са базилике СВ Петра у Риму, молећи се да се догоди чудо, које се и догодило победом у београдској бици, која се завршила 22.јула 1456. године. То је блистава победа хришћанског оружја на челу са угарском краљевином", истакао је Стефан Мавровић, кустос-историчар градског музеја Вршац.

Убрзо се позив на молитву за браниоце Београда претворио у прославу хришћанског тријумфа, а вест о победи на Османлијама полако почиње да се шири светом.

"У Рим је дошла 6. августа тако да је папа Калист издао још једну булу, а наредбу није мењао и онда је остао обичај, просто традиција да се сва звона оглашавају у подне", истакао је Стефан Мавровић.

Папа никада није повукао ту наредбу, тако да и данас, чак и у Турској, звона у подне звоне као позив на молитву,  али и у знак победе хришћана над Турцима.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво