Читај ми!

Цимет – зимски зачин, ко треба, а ко не треба да га користи

Користимо га током целе године, али најлепше мирише у зимским данима. Цимет је зачин пријатног мириса, широке употребе у исхрани, козметици, медицини, има ограничену употребу за неке људе који не смеју да га користе.

Попут куркуме и осталих зачина, цимет се вековима користи у традиционалној медицини. Садржи цинамалдехид, једињење које зачину даје карактеристичан мирис и укус, а пружа и бројне здравствене бенефите.

Студије показују да цимет садржи антимикробна, противупална, антидијабетичка и антиканцерогена својства, помаже у снижавању масноће, али и код других здравствених стања.

Многи верују да помаже код мршављења и смањења акни на кожи. Дијабетичари који узимају лекове за контролу шећера у крви требало би да избегавају конзумирање велике количине цимета. Ако га конзумирате у превеликим количинама, можете имати штетне ефекте, попут превеликог смањења шећера у крви.

Цимет и губитак килограма

Иако је истина да овај зачин може да помогне у снижавању глукозе у крви, нема ефекат чаробног штапића када је у питању губитак килограма. Препоручљиво је узети једну кашичицу цимета на дан.

Алергијске реакције на цимет

Неке особе су алергичне на цимет или им од њега настаје иритације коже и уста, па је потребно одмах прекинути конзумирање цимета.Такође, кумарин, састојак који се налази у неким производима од цимета, може да изазове проблеме са јетром.

Цимет и  кожа

Стручњаци тврде да су антибактеријска својства цимета одлична за помоћ у чишћењу акни, јер уништавају бактерије које их проузрокују. Овај зачин има антибактеријско дејство, али може изазивати иритацију, посебно око осетљивих подручја уста и очију.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво