Читај ми!

Плаћене убице раде за биткоине, откривају руски криминолози

Руске убице које извршавају наручене ликвидације све чешће надокнаду примају у криптовалути, с обзиром на то да релативна анонимност коју додељује дигитални новац и електронски новчаници омогућава да се лакше извуку са својим злочинима.

Шеф руског Одељења за борбу против сајбер криминала, рекао је за руску новинску агенцију ТАСС да су суочени са великим изазовима у идентификовању ко уплаћује, а ко прима криптовалуту, преноси Раша тудеј.

„Истражујемо професионалне убице који су ИТ стручњаци, а који се осећају веома сигурно у сајбер окружењу, пажљиво планирају злочине и користе читав арсенал метода да сачувају своју анонимност и остану некажњени“, наводи Комарда.

Плаћања се обављају обично преко више од 15 до 20 различитих електронских новчаника и помешани су са десетинама хиљада других операција, додаје Комарда.

„Генерално, од 2013. године стопа криминала у области информационих технологија порасла је више од 20 пута и наставља да расте“, открива криминолог. „Данас је сваки седми злочин у Русији почињен уз помоћ информационих технологија или у сајбер простору“.

Криптовалута је од 1. јануара у Русији званично легална. У јулу је закон који је потписао председник Владимир Путин извео криптовалуте из нерегулисане „сиве зоне“ и она се сада морају рачунати као имовина, заједно са осталим приходима.

Пошто ће ова валута и даље бити забрањена као средство плаћања, нико неће моћи да потроши своје биткоине у продавници. Они се третирају као штедња или инвестиција и не могу се користити за плаћање роба и услуга у Русији.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(недеља, 17. јан 2021, 06:32) - anonymous [нерегистровани]

Nove ili stare

Pare ljude kvare.