Читај ми!

Пронашли 120 година стару чоколаду у јестивом стању

Национална библиотека Аустралије открила је међу колекцијом личних ствари аустралијског песника Бенџоа Патерсона кутију чоколаде старе 120 година, која је неким чудом била у јестивом стању.

Аустралијски конзерватори открили су чоколаду у лименој кутији која је давана војницима за време Бурског рата.

Скоро 120 година касније чоколада је била скоро нетакнута на опште изненађење стручњака.

„Осетили смо занимљив мирис док смо отварали кутију. Онда смо схватили да се ради о чоколади умотаној и стављеној у кутију“, рекла је Џенифер Тод за Еј-Би-Си.

Чоколаде и лимене кутије наручила је краљица Викторија за војнике који су се борили у Бурском рату да им се пошаље на ратиште. На свакој од њих биле су утиснуте речи: „Јужна Африка 1900. Желим вам срећну Нову годину, Викторија РИ“.

Произвођач чоколаде „Кедбери“ добио је наруџбину за производњу око 35 тона чоколаде за војнике, коју је краљица директно платила.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво