Читај ми!

Драги родитељи, ког наставника желите да тучете данас

Интернетом кружи снимак аутоматске секретарице школе у Аустралији који се брутално обраћа родитељима. Када су наставници и родитељи изашли из истог рова и постали противници, још није прецизно утврђено, али да су чешће противници него партнери, већ је свима очигледно.

Драги родитељи, да ли бисте одабрали неки број или спустили слушалицу? Или можда нисте пронашли опцију коју бисте ви одабрали? А телефонска секретарица Вам нуди следећи избор:

Добар дан,

Добили сте школу коју похађа Ваше дете. Како бисмо Вам помогли да се директно обратите жељеној особи међу наставним особљем, молимо Вас да послушате све опције које Вам стоје на располагању пре него што одаберете:

- Уколико желите да лажете зашто ваше дете данас није дошло у школу, притисните 1

- Да смишљате изговоре зашто дете није урадило домаћи задатак, притисните 2

- Да изнесете примедбе на наш начин рада, притисните 3

- Да псујете наставнике, притисните 4

- Да питате зашто нисте добили обавештење, које је смо Вам више пута послали у оквиру редовног обавештавања и уз више флајера на кућу или имејлом, притисните 5

- Ако желите да вам ми васпитавамо дете, притисните 6

- Уколико желите да неког ударите, ошамарите или гађате, притисните 7

- Да по трећи пут тражите да ваше дете добије другог наставника, притисните 8

- Да се жалите на превоз до школе, притисните 9

- Да се жалите на квалитет ручка у школи притисните 0

- Уколико схватате где живите и да ваше дете мора бити одговорно за своје понашање, похађање наставе, извршавање школских обавеза и домаћих задатака и да није грешка наставника што оно то не чини – молимо Вас да прекинете везу и желимо Вам пријатан дан. 

Овај снимак је дефинитивно лажан, не би дуго потрајао на школском аутомату, али и такав шаље важну поруку.

Нема сумње да иза видеа објављеног на друштвеној мрежи Тик Ток стоје просветни радници, који су желели да поделе које их муке муче у раду, не са децом, већ са родитељима и шта је то што би им радо рекли када би смели.

Али, драги родитељи, да се вратимо на почетак. Које дугме бисте притисли?

број коментара 9 Пошаљи коментар
(среда, 16. дец 2020, 15:30) - anonymous [нерегистровани]

Pa karikatura objašnjava sve

Akcija i reakcija
Pritisak na đaka zbog ocena 1960, je u dve generacije doveo do promena na slici desno.
Neko od maltretirane dece je uspelo da unese promene u sistem.
To je možda pravda, ali dugoročno to društvo nema nikakve šanse.

(среда, 16. дец 2020, 14:25) - Ivan Zgrozeni [нерегистровани]

Nikada

nisam kaznjavao djake ni studente jer znam da nista ne potstice uspesnost vise nego uspeh. Kada vase dete ili vas djak uradi nesto pozitivno, ne stedite reci hvale. Dacete mu krila. Necete imati buntovnika koji misli da ga potcenjujete. Fizicko kaznjavanje NIKADA ne treba primenjivati jer oni nad kojima je vrseno nasilje UVEK postanu nasilni. VI ste ih naucili nasilju. I jos samo jedna misao americkog psihologa cije sam ime zaboravio: Deco, pazljivo birajte roditelje!

(среда, 16. дец 2020, 13:32) - Apatrid [нерегистровани]

Klatno

Kada vidimo u komentarima da i dalje ima pristalica fizičkog kažnjavanja, onda nam je jasno zašto je klatno otišlo u drugu krajnost. Siguran sam kada se ohlade batinaši, da će i klatno da dodje u svoju ravnotežu.

(среда, 16. дец 2020, 12:35) - anonymous [нерегистровани]

Црни хумор

Па ово је фантастично. Још не могу да дођем себи, плачем од смеха, макар ћу да добијем трбушњаке од овога! :-)

(среда, 16. дец 2020, 12:13) - Obrad N. [нерегистровани]

Uciteljica

"Koga sam ja tukla, nije ga tukla policija." - Izjavila je jedna uciteljica pre desetak godina, tada u svojim devedesetim godinama.
Nisam za to da se djaci tuku, ali svi vidimo da ima nesto u tome... A kako je danasnjim prosvetnim jadnicima (nije slovna graska), to samo oni znaju.

(среда, 16. дец 2020, 11:52) - anonymous [нерегистровани]

Вратимо се на старо/страхопоштовање

Стара школа у којој су наставници имали већа права од деце је била боља по много чему. Заснивала се на апсолутном, недокученом ауторитету наставника, као државног службеника. Ученици су морали да поштују правила, која се нису доводила у питање. Данашња правила су постављена више као смернице, него као обавезе. Данас је случај да се реч наставника у дисциплинском поступку вреднује истоветно као и реч ученика, па се појављују апсурдне ситуације у којима наставник не може да учини ништа када га ученик лично увреди. Већа права за родитеље и децу резултирала су потчињеним положајем наставника. Ако наставник није у стању да самостално наметне свој ауторитет деци и родитељима бива често малтретиран на послу. Све док је наставник могао мало да извуче уши ученицима, иако то није радио, био је далеко више поштован.

(среда, 16. дец 2020, 11:44) - Мирослав М. [нерегистровани]

Изчуђавање

Чему чуђење када у нео-либералном свету фамилија као језгро друштва није потребна. Са тим почиње и завршава се сва дебата о одгоју и вапситавању деце. Сама замисао да као педагог не формирате личности већ их технократски доводите у стање да су 'потребни тржишту' је перверзна.

(среда, 16. дец 2020, 09:23) - anonymous [нерегистровани]

BRAVO!

U centar! Bravo! Sve receno! Doduse, kod nas nema prevoza do skole i sl., ali sustina je ista - RODITELJI vaspitavaju decu, a ne Predsednik, Vlada, nastavnik, komsija. JA, TI, MI moramo prvo da naucimo svoje dete kako da se ponasa, a tek ONDa ide skola koja ce na te nase TEMELJE da nadogradi to dete i da ga poduci jos po nekim "cakama" i da mu da znanje sa kojim moze da ide dalje kroz zivot. Ali i dalje smo MI, TI, JA roditelji koji moramo biti PRVI (temelj)!!!

(среда, 16. дец 2020, 09:14) - anonymous [нерегистровани]

Modernizam!

Od kada je roditeljima i nastavnicima zabranjeno da izvuku zuluf detetu, drasticno je poraslo prebijanje nastavnika od strane roditelja. Neko mora biti prebijen. Mislite o tome.