Читај ми!

Славље у Бангкоку - величање династије уз обележавање краљевог рођендана

На хиљаде људи окупило се данас у Бангкоку да покаже оданост тајландској монархији на рођендан покојног оца краља Маха Ваџиралонгкорна, после висемесечних уличних протеста које је предводио омладински покрет, који захтева реформу краљевских овлашћења.

Краљ Ваџиралонгкорн предводио је церемонију паљења свећа испред Велике палате у Бангкоку како би одао почаст свом оцу краљу Бхумиболу Адуљадеџу, који је умро 2016. године након владавине дуге седам деценија - током које су га многи доживљавали као симбол националног јединства, преноси Ројтерс.

Краљу су се придружиле хиљаде лојалиста, који су носили жуту краљевску боју и махали националним заставама. 

Последњих месеци монархија у Тајланду постала је мета протестног покрета који предводе млади и који оптужује садашњег краља и владу предвођену бившим шефом војске Прајутом Чаночом, да су подигли краљевска овлашћења на ниво какав није виђен од краја апсолутне монархије 1932. године.

У престоници Тајланда у септембру су одржани протести у којима су углавном учествовали студенти и други млађи људи, а у којима су се, поред распуштања парламента и нових избора, истакли и захтеви за ограничавање моћи монархије, већи јавни увид у финансије краљевске породице и укидање драконских казни које се изричу за непоштовање краљевске породице. 

Данашња церемонија била је једна од највећих манифестација ројалистичке подршке од када су протести порасли у јулу.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво