Читај ми!

Енглеска централна банка „затурила“ 50 милијарди фунти

Комитет за јавне послове Доњег дома британског парламента критиковао је Централну банку Енглеске због „опуштеног“ приступа праћењу новчаница, јер се испоставило да нису баш сигурни где је 50 милијарди фунти у готовини.

Моћна посланичка група захтева од Централне банке да хитно истражи где се налазе новчанице. Количина готовине која је у питању једнака је свежњу новчаница од 5 фунти високом 1.300 километара.

Они су поставили питање како је могуће да се толикој количини новца изгуби траг и оне суштински „нестану“, јер није вођена довољно добра евиденција.

Упркос високо обезбеђеном трезору и репутацији чувања милијарди долара вредних златних полуга у сефовима, Централна банка је, сматрају посланици, показала изузетно неодговорно понашање и „опуштен“ приступ праћењу готовине.

Међутим, новчанице по свом дизајну не могу да се прате и веома је тешко знати где свака од њих заврши.

Национална ревизорска канцеларија каже да око 50 милијарди фунти издатих новчаница којима не може да се уђе у траг можда циркулише у прекоморским територијама или чак у Великој Британији, што је скоро ништа у поређењу са билионима фунти које свакодневно циркулишу британском економијом, што у готовинском облику, што у електронским и дигиталним видовима плаћања.

Осим тога, парламентарни комитет наводи и да добар део новчаница које „фале" се можда налазе у сламарицама или су однете у иностранство. Ипак, велике су шансе и да се користе у сивој економији.

„Централна банка Енглеске не зна“, истакли су у саопштењу.

број коментара 0 Пошаљи коментар