Читај ми!

Рониоци у Балтику открили још једну „енигма“ машину

Рониоци из Немачке који чисте Балтичко море од одбачених рибарских мрежа набасали су на ретку „енигма“ машину из Другог светког рата коју су нацисти користили за шифровање порука и која је вероватно пала у море са потопљене подморнице.

Рониоци су у почетку помислили да се на дну залива Гелтинг у мрежу уплела обична писаћа машина, али је подводни археолог Флоријан Хубер одмах препознао историјски значај пронађеног предмета.

„Имао сам много узбудљивих и необичних открића у последњих 20 година, али нисам ни сањао да ћу једног дана наићи на легендарну 'енигма' машину“, признаје Хубер.

Нацистичка војска је користила „енигму“ за слање и примање шифрованих порука током Другог светског рата, али су британски криптографи успели да разбију код што је савезницима значајно помогло да поврате поморску предност у Атлантику.

У познатом Блечли парку, центру за дешифровање, британски тим на челу са Аланом Тјурингом успео је да открије код и допринесе скраћењу рата и спасавању хиљада живота.

Непосредно уочи капитулације нацистичке Немачке, маја 1945. гоине, посада од око 50 подморница послушала је наређење врховне команде и потопила сва пловила у заливу Гелтинг, недалеко од граница Данске, како их не би предали савезницима. Уништавање машина за шифровање је био део те операције.

„Претпостављамо да је ова 'енигма' пала у море током уништавања“, додаје Хубер.

Поред тога, немачке снаге су потопиле више од 200 поморница у Северном и Балтичком мору на крају рата.

„Енигма“ машина изгледа као писаћа машина и има тастатуру на коју су повезани точкићи који су шифровали поруке. Мада је произведено више стотина хиљада ових машина, само неколико стотина је сачувано до данас. Често се појављују на различитим аукцијама где постижу цену од више десетина хиљада евра.

Машина коју су открили рониоци који чисте океан у оквиру Светскиг фонда за заштиту природе одлучили су да је предају археолошком музеју у Шлезвигу.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво