Читај ми!

Зашто су Немци ставили Требиње на листу најбољих градова за пензионерске дане

Познати немачки портал Фокус намењен припадницима трећег животног доба, предлаже читаоцима да пензионерске дане проведу тамо где сунце сија током целе године или где ће имати квалитет живота много бољи него у својој домовини. Зато су на основу одређених критеријума сачинили листу на којој се нашло и Требиње на високом другом месту.

Аутори листе топ десет градова идеалних за немачке пензионере, наглашавају да је место на коме ће неко провести своје пензионерске дане крајње лична одлука, али разматрањем и рангiрањем одређених параметара, покушали су да им олакшају избор.

Упоредили су 574 града из целог света на основу података који се могу наћи на веб-страници Нумбео.

У обзир су узети следећи критеријуми:

Колика је просечна цена станарине у поређењу са Берлином?

Колико су високи остали трошкови живота у поређењу са Берлином?

Квалитет здравствене заштите коју могу добити странци?

Каква је безбедносна ситуација по мишљењу странаца који живе у том граду?

Кваква је клима?

Колико брзо и лако се аутомобилом или јавним превозом може кретати по граду?

Ниво загађења и квалитет вазуха.

У свакој од наведених категорија градови су могли да освоје највише 100 бодова. Са листе су уклоњена сва места која нису добила више од 25 бодова у свакој категорији, по принципу каква је корист што има најлепшу плажу или добро регулисан саобраћај ако су цене превисоке. Или, пак, ниске трошкове живота, а лош квалитет ваздуха.

Категорије су такође и пондерисане и највише су се вредновали висина станарине, трошкови живота и квалитет здравствене заштите. Такође, трудили су се да из сваке државе на листу ставе само по један град.

Аутори листе напомињу да је ово избор десет најбољих градова по описаним критеријумима, али да није процењиван квалитет друштвеног живота, језик споразумевања и под којим условима држављани Немачке могу да добију боравишну визу.

10. Осијек, Хрватска ( 75,1 од 100 бодова)

Град на западу Хрватске, налази се на обали реке Драве која се улива у Дунав неколико километара даље. Осијек је најскупљи град у првих 10 по животном стандарду, али и даље су трошкови око 70 одсто берлинских. Највише бодова добија захваљујући добро развијеном саобраћају, ниској стопи криминала и готово никаквом загађењу.

09. Сорокаба, Бразил (76 бодова)

Највише бодова у Бразилу нису освојили Рио де Жанеиро или Сао Пауло, већ Сорокаба која има одличну инфраструктуру и један од највећих зоолошких вртова у Јужној Америци. Када је реч о клими Сорокаба има 99 од 100 бодова, што је најбољи разултат.

Трошкови живота су само упола нижи него у Берлину, а станарине су за петину ниже него у Немачкој. Квалитет ваздуха и низак ниво безбедности, који јесу на ниво светског просека, ипак су утицали на позицију Сорокабе на овој листи.

8. Куенка, Еквадор (76,2 поена)

Куенка је трећи по величини град у Еквадору са 331.000 становника и лежи на висоравни на надморској висини од око 2.500 метара. Поред историјског старог града, главна предност локације је што се до скоро свега може доћи пешице и зато вам није потребан аутомобил. Клима је прилично блага, кроз град теку три реке.

Што се тиче бодова, Куенка има исте квалитете и недостатке као и Сорокаба, само не толико изражене.

7. Росарио, Аргентина (76,3 поена)

Росарио је трећи по величини град у Аргентини са скоро милион становника на реци Парана. Лука је прилагођена за пристајање бродова за крстарење, што Росарио чини туристичком дестинацијом и транспортним чвориштем на северу Аргентине. Град се сматра колевком танга и има највише позоришта у Аргентини.

Росарио има више од 80 поена у скоро свим категоријама. Као и код друга два јужноамеричка града, једина ограничења су у погледу загађења и безбедности. Иако је први барем у складу са међународним просеком, Росарио је једва успео да прескочи минималну границу од 25 поена у погледу безбедности.

6. Ћингдао, Кина (77,1 поен)

Овај кинески град је 1897. године уступљен Немачкој. Немци су овде подигли морнаричку базу, просекли прве улице, развили бројне институције и, данас чувену и највећу, кинеску пивару „Ћингдао“.

Ни у једном другом граду са ове ранг листе странци се не осећају сигурније него у Ћингдау. Здравствени систем добија другу најбољу оцену, а не морате чак ни да планирате станарину и трошкове живота јер је довољна само половина буџета потребна у Немачкој. Међутим, као у многим кинеским градовима, квалитет ваздуха је лош, а клима готово слична оној у централној Немачкој.

5. Тернопољ, Украјина (77,9 поена)

Тернопољ је старо место ходочашћа у западној Украјини, које су такође насељавали многи Немци до средине прошлог века. Сходно томе, у граду од 220.000 становника и данас постоји много лепих цркава.

Тернопољ је постигао најбоље оцене у категорији цене станарина, трошкова живота и саобраћаја. Здравствени систем мало заостаје, али са 61 бодом и даље је знатно изнад међународног просека. Најниже оцене има у погледу климе, ипак Западна Украјина није Медитеран.

4. Мангалор, Индија (78 поена)

У поређењу са другим метрополама у Индији, Мангалор са својих нешто мање од 500.000 становника овај лучки град на југозападу је најбоља дестинација на потконтиненту за странце.

Али ко жели да се овде настани мора бити отпоран на високе температуре јер су овде непрекидно више од 30 степени, тако да је у тој категорији Мангалор добио само 28 од могућих 100 бодова. По свим осталим категоријама је на првом месту.

3. Бурса, Турска (78,4 поена)

На само 20 километара од Мраморног мора и 90 километара јужно од Истанбула, у Бурси, у подножју планина Улудаг, живи три милиона становника. Као прва престоница Османског царства у њој је сахрањено неколико султана.

2. Требиње, Босна и Херцеговина (80,8 поена)

На југу Босне и Херцеговине, недалеко од мора налази се град Требиње са само 30.000 становника. То је убедљиво најмање место које се нашло на овој листи. Изнад свега, град је историјски занимљив: католичка катедрала, српски православни манастир и џамија илуструју историју Требиња.

Због своје величине, Требиње има лагодан саобраћајни систем који постиже 97 од 100 бодова. Медитеранска клима доноси још 93 бода. Криминал и загађење су мали. Трошкови живота су дупло нижи него у Берлину, а станарине као једна семична у немачкој престоници.

Једина слаба тачка је здравствени систем, који је тек мало изнад просека.

1. Батуми, Грузија (83,2 поена)

Субтропска клима и Грузија су два појма која се ретко сусрећу у једној реченици, али када је Батуми у питању обавезно. Лучки град на Црном мору цвета: шеталиште уз обалу тренутно дуго 800 метара проширује се на пет километара. Међународне компаније граде хотелске комплексе. Економски, град живи од рафинерија нафте које прерађују сировине из суседног Азербејџана, а затим их превозе преко Црног мора.

Град са само 150.000 становника има најмање по 74 поена у свакој категорији. Има највише оцене у категорији безбедности, климе и саобраћаја.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво