Читај ми!

Зашто се у Кикинди новембар зове „совембар“

Кикинда је током зиме највеће урбано зимовалиште сова утина на планети. Како би се што боље упознали са овом мистериозном птицом, у град на северу Баната долазе љубитељи птица, а традиција је да и деца уче о совама

Осам година у Кикинди се одржава „Совембар“, забавно-научна манифестација у част совама, где уз бројне програме Банаћани уче да деле своје станиште са овим необичним птицама које зиму проводе баш у овом делу Војводине. Традицонално „Сова патрола“ води евиденцију о гнеждењу и начину живота ових занимљивих посетилаца у центру Кикинде. Понекада их буде близу хиљаду.

„Кикинда је специфична по томе што нам за бројање треба пуно времена, јер има пуно стабала и пуно сова. Хладно је напољу, птице су још вероватно придошле из околних атара и из околних места у најомиљенију дестинацију њима, а то је наравно Кикинда. Оно што ми је увек драго је да видим грађане, да видим Кикинђане који долазе са својом децом, долазе породично и у овим временима да уживају на свежем ваздуху и да виде птице“, наводи Милан Ружић из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

Сове су ноћне птице. Дању спавају и ноћу иду у лов. Имају три до четири младунца и веома су корисне, јер годишње свака поједе на хиљаде глодара. Од најранијиег доба Банаћани брину за њих. Направљена су вештачка гнезда и омогућени сви еколошки услови за безбедан боравак сова.

О феномену сова у Кикинди извештавале су све светске медијске куће и управо због сова су за Кикинду чули свуда на планети.

„Свим грађанима се још једном захваљујем зато што знају да чувају сове, знају да им, хајде да кажемо, приреде леп боравак овде, да оне у миру и тишини зиму проведу овде код нас у Кикинди“, с поносом истиче градоначелник Кикинде, Никола Лукач.

Сове су симбол мудрости и магије. На старогрчким хеленским новчићима града Атине препознатљив је мотив сове, а ова симпатична птица свакако је неформални симбол и града Кикинде.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво