Читај ми!

Сисевац, Курићи, Пицодер – треба ли ова места у Србији да промене имена

Становници Фукинга, села у Аустрији, одлучили су да промене име насеља у којем живе због тога што им је пажња коју су добили на друштвеним мрежама дошла преко главе. Сличан проблем могла би да имају и друга насеља широм света, али и нека места у Србији која имају називе који би могли да покрену креативност.

Житељи аустријског села Фукинг одлучили су да у нову годину уђу са измењеним именом – Фугинг.

Друштвене мреже су то село, које се налази 350 километара западно од Беча, учиниле предметом забаве, због тога што се назив села на немачком пише Fucking, баш као и добро позната реч на енглеском језику.

Туристи са енглеског говорног подручја су Фукинг учинили популарном туристичком дестинацијом тако што су се често заустављали крај табле са именом села како би се фотографисали, преноси Гардијан.

Британски лист додаје да се дешавало да туристи и украду таблу са називом села, због чега су надлежне службе морале да користе додатна ојачања како би спречиле крађе.

Широм света постоје насеља која у својим називима садрже изразе који се сматрају неприкладним у свакодневном говору.

У немачкој покрајини Баварској постоји село које се зове Петинг, а занимљиве називе можемо наћи и у окружењу – у околини Забока у Хрватској налази се село Шпичковина, док се село Туцање налази у близини Петњице у Црној Гори.

Са занимљивим називима не заостају ни насеља у Србији, а ми издвајамо шест насеља за која би становници могли да пожеле да промене име.

Доње Бријање

Ово село се налази на територији града Лесковца у Јабланичком округу. Према последњем попису у Доњем Бријању живи 1.283 становника. Близу се налази место сличног назива – Горње Бријање, које припада општини Бојник у којем живи готово 400 становника.

Пицодер

Занимљив назив носи један од квартова Бечеја у Јужнобачком округу. Упркос томе што многи имају одређене асоцијације на ово име, реч пицодер, према објашњењу из Речника српских говора Војводине, означава најзабаченији део села.

Сисевац

Село Сисевац налази се у општини Параћин у Поморавском округу на обали реке Црнице. Према последњем попису у Сисевцу живи 15 становника. Назив села води порекло од имена манастира Сисојевац из 14. века који је добио назив по преподобном Сисоју Синаиту, монаху који је у Србију дошао за време владавине кнеза Лазара.

Курићи

Ово село припада општини Рашка у Рашком округу. Према попису из 2011. године у селу живи 71 становник, а број становника је у паду још од 1948. године, уз благи пораст 2002, када је у селу пописано 108 становника.

Стењевац

У Поморавском округу, на територији општине Деспотовац, налази се село Стењевац. У овом насељу живи 608 становника, а познато је по фудбалском клубу Рудар. Кроз село тече река Ресава.

Дупељево

Село Дупељево налази се у Пољаници, брдско-планинском делу града Врања у Пчињснком округу. У Дупељеву, према попису из 2011. године, живи 55 становника. Према неким подацима, село је пре ослобођења 1878. године носило назив Краљево.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво