Читај ми!

Сисевац, Курићи, Пицодер – треба ли ова места у Србији да промене имена

Становници Фукинга, села у Аустрији, одлучили су да промене име насеља у којем живе због тога што им је пажња коју су добили на друштвеним мрежама дошла преко главе. Сличан проблем могла би да имају и друга насеља широм света, али и нека места у Србији која имају називе који би могли да покрену креативност.

Житељи аустријског села Фукинг одлучили су да у нову годину уђу са измењеним именом – Фугинг.

Друштвене мреже су то село, које се налази 350 километара западно од Беча, учиниле предметом забаве, због тога што се назив села на немачком пише Fucking, баш као и добро позната реч на енглеском језику.

Туристи са енглеског говорног подручја су Фукинг учинили популарном туристичком дестинацијом тако што су се често заустављали крај табле са именом села како би се фотографисали, преноси Гардијан.

Британски лист додаје да се дешавало да туристи и украду таблу са називом села, због чега су надлежне службе морале да користе додатна ојачања како би спречиле крађе.

Широм света постоје насеља која у својим називима садрже изразе који се сматрају неприкладним у свакодневном говору.

У немачкој покрајини Баварској постоји село које се зове Петинг, а занимљиве називе можемо наћи и у окружењу – у околини Забока у Хрватској налази се село Шпичковина, док се село Туцање налази у близини Петњице у Црној Гори.

Са занимљивим називима не заостају ни насеља у Србији, а ми издвајамо шест насеља за која би становници могли да пожеле да промене име.

Доње Бријање

Ово село се налази на територији града Лесковца у Јабланичком округу. Према последњем попису у Доњем Бријању живи 1.283 становника. Близу се налази место сличног назива – Горње Бријање, које припада општини Бојник у којем живи готово 400 становника.

Пицодер

Занимљив назив носи један од квартова Бечеја у Јужнобачком округу. Упркос томе што многи имају одређене асоцијације на ово име, реч пицодер, према објашњењу из Речника српских говора Војводине, означава најзабаченији део села.

Сисевац

Село Сисевац налази се у општини Параћин у Поморавском округу на обали реке Црнице. Према последњем попису у Сисевцу живи 15 становника. Назив села води порекло од имена манастира Сисојевац из 14. века који је добио назив по преподобном Сисоју Синаиту, монаху који је у Србију дошао за време владавине кнеза Лазара.

Курићи

Ово село припада општини Рашка у Рашком округу. Према попису из 2011. године у селу живи 71 становник, а број становника је у паду још од 1948. године, уз благи пораст 2002, када је у селу пописано 108 становника.

Стењевац

У Поморавском округу, на територији општине Деспотовац, налази се село Стењевац. У овом насељу живи 608 становника, а познато је по фудбалском клубу Рудар. Кроз село тече река Ресава.

Дупељево

Село Дупељево налази се у Пољаници, брдско-планинском делу града Врања у Пчињснком округу. У Дупељеву, према попису из 2011. године, живи 55 становника. Према неким подацима, село је пре ослобођења 1878. године носило назив Краљево.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(недеља, 29. нов 2020, 15:17) - Зрењанинац [нерегистровани]

Зрењанин

нема разлога да мења име. То би само желели они којима сметају антифашисти и борци за слободу.

(субота, 28. нов 2020, 19:05) - ,," [нерегистровани]

О важности

Још један доказ шта је битније.
Доње има три пута више људи од Горњег Бријања!

(субота, 28. нов 2020, 17:12) - anonymous [нерегистровани]

Donje Brijanje

Wikipedia : "Доње Бријање је насељено место града Лесковца у Јабланичком округу. Према попису из 2011. било је 1283 становника."

(субота, 28. нов 2020, 17:01) - Bojke [нерегистровани]

Nevade

Selo NEVADE, kod Gornjeg Milanovca :)

(субота, 28. нов 2020, 16:33) - PERA [нерегистровани]

ZABORAVILI STE PIČKOVAC

Jedan deo Sremske Mitrovice nosi ime ,,Pičkovac".

(субота, 28. нов 2020, 15:48) - anonymous [нерегистровани]

Ima i onih kojima je veći prioritet promena imena

Zrenjanin i Dimitrovgrad

(субота, 28. нов 2020, 15:45) - anonymous [нерегистровани]

genijalno

nista da menjate - samo stavite i table sa prevodom na engleski