Читај ми!

Завирите у торбу жеља и писама Деда Мраза, која су ове године мало другачија

Емоционални данак пандемије коронавируса види се и кроз писма која су деца ове године слала Деда Мразу. Мноштво писама насловљених са „Драги Деда Мразе“, стиже у пошту на југозападу Француске, где се сортирају, а одговори шаљу у цео свет.

Деца су ове године послала на десетине хиљада писама, белешки картица, на шареним папирима, писаних оловкама у боји, са својим жељама. Џим, из Тајвана, ставио је маску за лице унутар честитке коју је послао Деда Мразу. Алина (5) је у свом писму Деда Мраза, написаном уз помоћ одрасле особе, затражила да користи улазна врата када уђе, јер су задња врата резервисана за баку и деду како би минимализовали ризик од контаминације коронавируса. 

 У Бордоу, Француској области пошта за Деда Мраза прима писма  од 1962. године. Запослени који прикупљају пошту за Деда Мраза себе називају "вилењацима". Сваке године новембар и децембар месец проводе отварајући коверте украшене срцима, налепницама и шире чаролију Деда Мраза одговарајући на писма у његово име.

Нису изостала ни писма одраслих обожавалаца, који од Деда Мраза траже предах и срећу у години болести и немира.

„Од првих писама која су у секретаријату отворена 12. новембра, брзо је постало јасно како пандемија утиче на децу. Уз уобичајене молбе за играчке и уређаје, ту су биле и молбе које се односе на вакцине, посете деки и баки, као и молба да им се врати живот какав су раније живели", истакла је Хаџи, једна од запослених у секретаријату.

Такође је додала да је Ковид на децу утицао више него што мислимо. Веома су забринута. А оно што највише од свега желе, осим поклона, јесте да заиста могу да имају нормалан живот.

„Писма су радост за њих. Читаве године били су у затвору, лишени су школе, лишени својих дека и бака. Њихове родитеље окупирала је здравствена криза. Можемо рећи да деца преносе речима све што су осећала током овог периода. Ми смо попут вилењачких терапеута", рекла је Хаџи.

Одговарајући на 12.000 писама дневно, тим од 60 вилењака издваја нека која их покрећу или упадају у очи. Лола је међу онима који су се до сада истицали, својим искреним признањем Деда Мразу, написала је: „ове године више од осталих требају ми магија и да верујем у тебе".

"Вилењаци" истичу да осећају да деца поверавају бриге које можда нису делила са родитељима

Ема Барон, психијатар специјализован за ментално здравље деце и адолесцената у педијатријској болници „Роберт Дебре" у Паризу, каже да значајни датуми, укључујући рођендане и празнике попут Божића, пружају структуралну подршку у детињству.
Усред несигурности пандемије, Божић је посебно важан за сву децу ове године.

„Деца се могу прилагодити многим стварима, али ритуали празника и сличне ствари саставни су део менталне стабилности деце. Писма стижу и од одраслих.

понедељак, 06. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара