Читај ми!

Повратак у прошлост и заводљив поглед у пудријеру

Најновије мере у борби против ковида 19 утичу и на рад културних установа. У лесковачком Народном музеју постављена је изложба инсталација и фотографија на платну лесковачке академске уметнице и професора Академије струковних студија Марије Петковић, без свечаног отварања и присуства публике. Њене "Успомене и сећања" могу да се открију само током радног времена уз придржавање свих прописаних мера.

Некада префињенија, суптилнија, цењенија, али и данас подједнако неопходна, пудријера је инспирација лесковачкој уметници Марији Петковић. Трагање креће спонтано пре 12 године од једне, добијене на дар од драге особе.

„Мене је фасцинирао тај један мали женски предмет који је сам по себи носио и неку енергију, јер је припадао неком, и онда сам тада одлучила да кренем да скупљам те пудријере које сам налазила на пијацама, на бувљацима, многе су добијене", рекла је Марија Петковић, ауторка изложбе.

Део колекције тера посматраче, да се размишљајући о материјалном и духовном свету власница,  запитају о сопственом идентитету.

Ручни рад у сребру и ручни вез из 1940. године, имају посебно место у стакленим витринама и техници фотографија на платну.

С друге стране, ту је и пудер из старинских пудријера на платну у тон карти колективних успомена и сећања појачавајући утисак пролазности.

У посебном делу су личне успомене и сећања саткани са меланхолијом и мноштвом емоција.

„Овај простор ми је омогућио да тај део буде потпуно издвојен и има једну посебну причу и за мене наравно драгоцену", додала је Марија.

Игра се Марија Петковић на својој десетој, јубиларној изложби, нашим очекивањима. Не смета јој тишина.

Ненадано посветиће сваком посетиоцу  пажњу. Пријатељи, колеге, њени студенти у галерију Народног музеја могу по строгим правилима.

„Од мерења температуре, на свим пунктовима имамо средства за дезинфекцију руку, посете су ограничене на четири особе. Такође, ми смо се прилагодили овој ситуацији и све наше активности су видљиве онјалн", изјавила је директорка Народног музеја у Лесковцу Мира Ниношевић.

Буђење успомена и сећања од 12 до 16 сати, наредне две седмице.

Истовремено захваљујући прекограничној сарадњи са Бугарском крећу важни радови - изградња лапидаријума и комплетна реконструкција холова који повезују две сталне поставке. На понос Народног музеја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се