Читај ми!

У овом селу свака друга кућа има своју воденицу

Старо Село на планини Чемерно код Краљева од давнина је познато по воденицама поточарама. Воденичари из овог краја никада нису узимали ујам, то јест одређену количину брашна, нити су гледали колико товара кукуруза и жита сељаци доносе у воденицу, већ су се довијали како да наплате млевење.

Старо Село се налази испод самих врхова Чемерна. До села воде нешто бољи колски, неасфалтирани путеви. Никада није имало више од осам кућа. 

Домаћинство породице Павловић из Старог Села састоји се од две стамбене куће. Ипак, једна је празна. Заправо у Старом Селу у свега шест кућа живе људи.

У овом планинском беспућу преостале су још четири воденице поточаре. Испада тако да свака друга кућа има своју воденицу и да су у селу сви воденичари.

Хранислав Павловић има најстарију воденицу. Његов деда ју је добио у мираз 1896. године.

Сељаци из доњих крајева Чемерна, описује Хранислав, кукуруз и жито су млели без ујма, али су за узврат морали да надниче у шумама.

„Свако је млео колико је хтео, а шест дана је радио за воденицу. Морао је да одужи. Није гледало се то на кило. На рабош. Него је млео и шест дана си дужан да радиш за воденицу", описао је Хранислав некадашњу праксу.

Свака воденица је старија од 100 година.

Јеленко Кошанин је много труда уложио да обнови своју, иако не памти када је неко из другог села донео товар кукуруза или пшенице.

„Ова воденица пре је саграђена око 100 година, можда и више, није битно. Она углавном и данас је у функцији. Ради и даље. И даље ће да ради ако имадне ко имао да меље у њој, да доноси жито", каже Јеленко.

У селу се догодило нешто ових дана, што овде ни најстарији не памте.

Млађи, који су се давно одселили своју децу све више и све дуже остављају код бабе и деде због епидемије коронавируса. Тако су нешто и научила о старим воденицама и животу у селу.

„Ово је воденично коло. Горе је камен који меље жито. А то жито које се самеље, иде у брашњар", научила је Тара Деспотовић из Београда.

„Јако волимо да нам дођу унучићи. Да им покажемо да и они то виде. Да, занимљиво им је све. Тако те ствари, како се некада живело, радило и тако", рекла је Нада Кошанин из Старог Села.

У брвнарама у селу, људи су живели пре 30 година. Многе су сачуване од пропадања као и воденице.

Ипак, у селу тврде да би им добро дошла помоћ или финасијска потпора, како би и у селима на Чемерну покренули етно и сеоски туризам.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се