Читај ми!

Ни у сандук, ни у урну, већ у ђубриво – претварају преминуле у компост

Америчка држава Вашингтон усвојила је закон прошле године по којем је омогућено људима да, ако то желе, после смрти буду претворени у компост. Овог месеца, прва званично лиценцирана компанија за производњу људског компоста отворила је своја врата и има доста заинтересованих.

"Recompose" је прва од неколико цертификованих компанија којима се дозвољава да људске остатке претвара у природно органско ђубриво.

Људско тело се ставља у капсулу у којој се налазе пиљевина, сено и луцерка, а преко њега се ставља додатни слој биљног материјала. Тело се ту оставља 30 дана током којих га микроби и биљке природно разлажу.

Од сваког тела се добије око један кубни метар компоста који, по жељи, може да се донира националном резервату или члановима породице који ако желе могу и да искористе земљу.

„Још нисмо почели са радом, јер чекамо последње дозволе, али имамо већ 350 људи који су нас изабрали“, каже Ана Свенсон из компаније "Recompose".

Смрт је прљав бизнис

Иако можда делује бизарно и морбидно, овакав начин бриге о мртвацу је, како кажу, и најприроднији. Смрт и традиционални видови сахрањивања у све насељенијем свету су веома „прљава” пракса.

Код уобичајеног сахрањивања у сандуку потребна је велика логистика и инфраструктура. Планирање гробаља, копање рака, прављење сандука и споменика представљају огромне издатке.

Осим тога, у другим деловима света користе се и велике количине течности за балсамовање која је веома токсична.

Кремација, с друге стране, искључује многе од ових активности и захтева мање места, али доводи до загађивања које није мало. Према проценама, свака појединачна кремација емитује колико и просечан аутомобил на путу од 800 километара.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво