Читај ми!

Ни у сандук, ни у урну, већ у ђубриво – претварају преминуле у компост

Америчка држава Вашингтон усвојила је закон прошле године по којем је омогућено људима да, ако то желе, после смрти буду претворени у компост. Овог месеца, прва званично лиценцирана компанија за производњу људског компоста отворила је своја врата и има доста заинтересованих.

"Recompose" је прва од неколико цертификованих компанија којима се дозвољава да људске остатке претвара у природно органско ђубриво.

Људско тело се ставља у капсулу у којој се налазе пиљевина, сено и луцерка, а преко њега се ставља додатни слој биљног материјала. Тело се ту оставља 30 дана током којих га микроби и биљке природно разлажу.

Од сваког тела се добије око један кубни метар компоста који, по жељи, може да се донира националном резервату или члановима породице који ако желе могу и да искористе земљу.

„Још нисмо почели са радом, јер чекамо последње дозволе, али имамо већ 350 људи који су нас изабрали“, каже Ана Свенсон из компаније "Recompose".

Смрт је прљав бизнис

Иако можда делује бизарно и морбидно, овакав начин бриге о мртвацу је, како кажу, и најприроднији. Смрт и традиционални видови сахрањивања у све насељенијем свету су веома „прљава” пракса.

Код уобичајеног сахрањивања у сандуку потребна је велика логистика и инфраструктура. Планирање гробаља, копање рака, прављење сандука и споменика представљају огромне издатке.

Осим тога, у другим деловима света користе се и велике количине течности за балсамовање која је веома токсична.

Кремација, с друге стране, искључује многе од ових активности и захтева мање места, али доводи до загађивања које није мало. Према проценама, свака појединачна кремација емитује колико и просечан аутомобил на путу од 800 километара.

број коментара 12 Пошаљи коментар
(субота, 07. нов 2020, 12:31) - Danka [нерегистровани]

Podržavam

Zasto planetu pretvarati u groblje puno mermera i betona kad može u baštu.
Neka iznad svakog pokojnika izraste drvo i eto spasa za planetu.

(субота, 07. нов 2020, 09:12) - Milan [нерегистровани]

Komentar preporuka pogledaj film!

Još nismo dovoljno razvijeni ali ta tema je već obrađena u SF filmu Zeleni solijent gledao ga pre dvadesetak godina dosta je inspirativan.

(петак, 06. нов 2020, 22:05) - anonymous [нерегистровани]

Ja se pitam sta bi na ovo rekli topalovici i bili piton.

Ali izgleda necemo dobiti odgovor na to pitanje.

(петак, 06. нов 2020, 19:29) - anonymous [нерегистровани]

balkanac

za djubrivo nego sta za bolje i nismo

(петак, 06. нов 2020, 17:02) - Sara [нерегистровани]

Ни у сандук, ни у урну, већ у ђубриво – претварају преминуле у компост

Posle bude ono, eee sto nam dobar krompir djubrili smo ga s deda Vasom

(петак, 06. нов 2020, 15:32) - 007 [нерегистровани]

Razgradnja

ne samo coveka, vec i vere.

Ko to zeli?
......

(петак, 06. нов 2020, 15:12) - Bo [нерегистровани]

Prava stvar

Apsolutno se nadam da će ovako nešto početi i kod nas. Gledala sam na internetu slke, telo se stavi u nešto nalik čauri, iz koje raste drvo! Fenomenalno! Više bih volela da izrastem u drvo, nego da iznad glave imam mermerni spomenik. Pored drveta može, ali i ne mora da piše ime. Važno da se priroda čuva, da to drveće ne sme da se seče!

(петак, 06. нов 2020, 14:51) - anonymous [нерегистровани]

Hmm

Malo mi nije bas jasno kako se kosti razgrde tako brzo. Tu mora postojati i striktno pravilo o vrsti odece pokojnika ako je uopste ima, itd itd. Daklem nejasno. Izvinjavam se sto zvucim suvoparno, ali ovo su pitanja tehnicke prirode.

(петак, 06. нов 2020, 14:42) - Захвални унук! [нерегистровани]

Покојна баба:

...Море,баците ме там у јендек,нек ме поједу кучићи,куј ћу ви матрак!

(петак, 06. нов 2020, 14:02) - anonymous [нерегистровани]

Bravo

Odlično, još bolje od kremacije. Bar da planeta ima neke koristi i od nas. Ako je uništavamo dok smo živi, možemo da je obogaćujemo kad umremo.