Читај ми!

Јапански воз „метак“ провозао новинаре брзином од 382 километра на сат

Јапански експериментали „схинкансен“, односно воз „метак“, обавио је пробну вожњу, а његову брзину од 382 километра на час први су могли да доживе новинари локалних медија.

Први тест новог воза названог „Алфа икс" обавила је железничка компанија „Ист Јапан реилвеј“, а брзина коју је постигао била је 382 километра на час. Ово је прва пробна вожња воза, чији је развој завршен у мају 2019. године.

Иначе, овај воз постиже максималну брзину од 400 километара на сат.

Пробна вожња је са успехом обављена на линији Тохоку Схинкасен, која повезује Токио и префектуру Аомори. Вожња између станица Сендаи и Мориока обично траје 75 минута, „схинкансену“ је требало само 40 минута.

Иначе, од када је завршен, воз „метак“ није само стајао. Ово је била прва пробна вожња, али су пре тога обављени тестови са десет вагона без путника при брзини од 360 километара на час. У тим тестовима су прикупљани важни подаци потребни за даљи развој.

Возови у Јапану тренутно достижу брзине до 320 километара на час, но једна од главних разлика између новог воза и већ постојећих су посебно обликовани предњи и задњи вагони. Они су направљени тако да се прилагођавају разликама у јачини и правцу ветра. Када се воз креће ка северу, користи предњи вагон дуг 22 метра који је седам метара дужи од осталих из Е5 серије. Такође, када се креће ка југу, користи предњи вагон од 16 метара.

Кочиони систем воза „Алфа икс“ налази се на крову, као и нови систем електромагнетног отпора. Цео кочиони систем је значајно унапређен. Да би путницима било што удобније током тако великих брзина, унапређен је и систем амортизације који хоризонталне и вертикалне вибрације своди на минимум.

Јапански новинари који су имали прилику да се провозају овим супербрзим возом тврде да се при брзини од 320 километара на час не чује рад мотора, али при брзини од 360 и 380 се ипак чује.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво