Читај ми!

Зашто из холандских музеја нестају нацистичке униформе

Војни музеји широм Холандије пооштравају мере обезбеђења након што су одлично организовани провалници више пута циљали експонате који су у вези са Адолфом Хитлером, СС јединицама и другим деловима нацистичког режима.

Усред огромне потражње која у читавом свету влада за оригиналним предметима из Другог светског рата, два музеја у Холандији, у малом месту Осендрехту и у градићу Беку, остала су без дела своје колекције, пише британски Гардијан.

Други музеји у земљи повукли су највредније делове поставки на сигурно место и појачали мере надзора и обезбеђења.

Лопови који су опљачкали поменута два музеја били су добро припремљени за пљачке, а по свему судећи, узели су предмете наручене за приватне колекције.

Заштитно стакло било је прецизно исечено како би одређени комади изложби били узети.

Међу несталим предметима су униформе, шлемови, ножеви, амблеми, капе, падобрани, двогледи, ватрено оружје.

Однети су искључиво предмети који су припадали немачким војницима, док су остали нетакнути изложени комади који су припадали савезничким јединицама. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво