Читај ми!

Хоћемо ли чист ваздух у будућности удисати само кроз кациге

Због пандемије коронавируса уведене су бројне забране. Многима тешко пада, пре свега, забрана путовања, али и седење у кабини авиона препуној непознатих људи. Зато су се инжењери досетили и представили кацигу „Ваздух“ која ће их заштити током путовања.

Намењена за путовања, кацига коју производи компанија „Микро клајмат“ по дизајну инжењера Мајкла Хала, инспирисана је свемирским путовањима.

Кацига „Ваздух“ је опремљена најсавременијим Хепа филтером који прочишћава и узлазни и излазни ваздух. Овај филтер спречава пролазак 99,97 одсто честица величине до 0,03 микрона.

Опремљена је вентилационим системом који провлачи ваздух кроз филтере, одржава његову свежину и спречава маглење визира.

Предност кациге је што се причвршћује око врата, обложена је јастучићима у две величине како би корисници могли удобно да се сместе, а визир не омета комуникацију и не омета ношење наочара. Ради се и на томе да кацига добије отвор за сламку како би корисник могао несметано да пије.

Кацига тежи око два килограма и обложена је тканином која се скида и може да се пере. Батерија траје четири сата, а моћи ће да се користи и док се пуни.

Тренутно се продаје за 200 америчких долара, и долази у пакету са ташном и пуњачем.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 26. окт 2020, 12:11) - глас разума [нерегистровани]

Ово је трагедија, а не напредак

Надам се да ово неће заживети за време мог живота... Несагледиве су последице тога шта ће се све десити и променити у будућности, уколико заиста будемо морали носити овакве кациге... Постаћемо брзо зависни од тих кацига, и најмање нечистоте у ваздуху постаће погубне по нас, јер ће нас ове кациге брзо навићи само на строго чист ваздух, тако да и најмање нечистоте, које сад савладавамо, онда могу бити погубне. Да не причам о томе како више неће бити места љубљењу и разним нежностима... како скинути наочаре за сунце кад уђете у неки тунел и вратити их кад из њега изађете, без скидања кациге? То би био крај људског живота, на који смо сви навикли и зато се надам, да то неће скоро постати потреба људи. Зато нам ваља очувати здрав ваздух као неопходан ресурс за живот на земљи, да не би ушли у спиралу тоталног лудила и прављења вештачког начина живљења.