Читај ми!

Инфлуенсери и јутјубери – популарност која носи одговорност

Занимања званично не постоје, али зарада може да буде огромна. Хоће ли инфлуенсери и јутјубери ући у шифрарник занимања и тако постати порески обвезници.

Више не морате да будете певач, глумац или спортиста да бисте били популарни, нечији идол или да би ваше снимке гледали милиони на друштвеним мрежама. Довољне су вам фотографије са различитих места и на различите теме, па да имате велики број пратилаца на платформама.

"Када кажемо да је неко утицајан инфлуенсер није битно да ли и утицај на једну или на милион и једну особу. Ми све информације износимо јавно. Када кажемо да је неко утицајан мислимо да се његово мишљење вреднује", рекла је Јелена Радовић. 

Ипак, када је 90 одсто младих окренуто друштвеним мрежама и 74 одсто њих сматра да су јутјубери и инфлуенсери медији као било који други, онда им свакако треба дати на значају.

Млади уз њих дневно у просеку проводе мало мање од два сата, показало је истраживање спроведено у последњих годину дана у оквиру пројекта "Нова писменост".

"Ја мислим да то није дошло као изненађење у оквиру програма 'Нова писменост', као ни већини људи које ова тема интересује. У доба пандемије сви смо се окренули онлајн платформама, не само за забаву него и за едукацију и информисање", рекао је Горан Зарић.

Јутјубери имају велики утицај на млађу популацију, па би морали да буду и свесни те одговорности, сагласни су наши саговорници.

"Постоји финансијска корист за произвођаче овог садржаја, али и огроман утицај који може да се створи и он се мери на неколико начина. Важно је колико људи прати неку особу, који узраст је прати", рекао је Горан Зарић из прогама "Нова писменост". 

"Морамо да знамо шта говоримо и шта пласирамо, јер је веома битно у данашње време коју информацију ми преносима осталима", закључила је Јелена Радовић.

Број инфлуенсера расте великом брзином, али то још није званично занимање, а Пореска управа утврдила је да многи од њих не плаћају порез, па је питање како ће се то решити и на који начин ће се они опорезива.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи