Читај ми!

Бенксијева верзија Монеовог ремек-дела продата за 10 милиона долара

Бeнксијева верзија ремек-дела Клода Монеа продата на аукцији у „Сотбију“ за 10 милиона долара после осам минута надметања. Ово је друга рекордна сума за коју је продато дело овог британског уличног уметника.

На слици Покажи ми Монеа која је настала 2005. године, Бенкси је на чувену Монеову слику водених љиљана из његовог врта у Живернију, додао колица из самопослуге и саобраћајне чуњеве.

На аукцији која је одржана у среду у „Сотбију“ у Лондону, после само осам минута надметања петорице заинтересованих купаца, слика је продата за 10 милиона долара, иако су аукционари очекивали да ће износ бити дупло мањи.

Иначе, Бенксијева слика Доњег дома британског парламента, Devolved Parlament, прошле године је продата за више од 12 милиона долара.

Покажи ми Монеа је део серије слика под називом Сирова нафта, у којој Бенкси прави алузије на канонска дела светског сликарства у контексту данашњег времена.

У овој серији су се нашли и Сунцокрети Винсента ван Гога, који су у Бенксијевој верзији увели у вази, затим Ноћна шетња Едварда Хопера, на којој је изворним ликовима додат и бесан човек у боксерицама са мотивима америчке заставе, и Мерлин Монро Ендија Ворхола, претворена у Кејт Мос.

Алекс Бранчик, руководилац одсека за европску савремену уметност у „Сотбију“, сматра да је ово један од најбољих Бенксијевих радова.

„Увек непредвидив, као глас протеста и друштвеног незадовољства, Бенкси нас опомиње због непоштовања животне средине у корист расипничког конзумеризма“, каже Бранчик.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво