Читај ми!

Сећате ли се Балтазара?

Изложба посвећена професору Балтазару, јунаку цртаних филмова који је освојио многа дечја срца, биће отворена у Ријеци, у суботу, у Музеју модерне и савремене уметности, у оквиру програма Ријека - Европска престоница културе, а за који се спрема и Нови Сад.

„Необични научник који је освојио срца милиона деце у СФРЈ, а и даље осваја у Хрватској, тражио је необично место за живот и зато су његови аутори као модел за град у коме ће живети и смишљати необичне изуме, изабрали управо Ријеку", наводи се на сајту Музеја и прецизира да је управо из тог разлога назив изложбе 51000 Балтазарград

Изложба Балтазарград на атрактиван, забаван и интерактиван начин прича причу о томе како је настао лик професора Балтазара, о његовим догодовштинама, али и о важности тог анимираног серијала у контексту времена у којем живимо.

Простор изложбе подељен је на Свемир, Море, Реку и Град,  и представља минијатурни приказ света из истоименог цртаћа.

„Долазак с мора преко реке у град наглашава сличност Балтазарграда и Ријеке, те позива госте да на барем један дан постану Балтазарови суграђани", наводе из музеја.

Поставка изложбе 51000 Балтазарград прилагођена је и деци и одраслима, а пролазак кроз све епизоде серијала Професор Балтазар, охрабрује игру, али и учење.

Професор Балтазар сниман је од 1967. до 1978. у „Загреб филму".

Серија се састоји од 59 епизода у трајању од пет до 10 минута, и до данас је остала најуспешнији пројекат Загребачке школе цртаног филма.

Отац лика професора Балтазара је Златко Гргић, а симпатичном научнику, који уз помоћ маште и позитивне енергије решава проблеме својих суграђана у Балтазарграду, име је дао Павао Шталтер.

Изложба ће бити отворена наредна три месеца и то у оквиру програма Европске престонице културе, наводи се са сајту Музеја, уз оцену да ће то бити највећа изложба посвећена професору Балтазару икада.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се