Читај ми!

Ако планирате реновирање, размотрите „чипкасту фасаду"

Један музеј у Француској, који има завидну колекцију најразноврснијих узорака чипке, добио је и фасаду у складу са својим поставкама.

Кале је град на северу Француске познат по дугој традицији израде разних врста чипке.

Све је почело тако што су се крајем 19. века многи уметници и инжењери из Енглеске доселили у Кале, да би избегли економске и социјалне потешкоће, претварајући град у индустријско средиште за производњу чипке.

Тада је око 40.000 становника радило у локалним фабрикама чипке.

У част овој традицији, отворен је и Француски музеј моде и чипке, и то у обновљеној згради фабрике из 19.века у граду Кале.

Музеј је недавно посебно актуелан пошто је његова фасада добила потпуно ново рухо.

Уметница из Варшаве позната као NeSpoon, зидове музеја украсила је „чипкастим дизајном".

Уметница описује сва своја дела као нешто „између уличне уметности, грнчарије, слика, скулптуре и накита". 

„Овог пута сам одабрала мотив чипке јер у њој постоји врста естетског кода, и има је у многим културама. У свакој чипки налазимо симетрију, неку врсту реда и хармоније, зар то није све што инстинктивно тражимо", каже уметница о инспирацији за најновије дело.

У поменутом музеју, изложене су сјајне колекције чипке, неке су старе и 200 година, а ту су и старе машине за израду чипке.

Некада је иначе учење управљања за таквом машином трајало и до 12 година. Мајстор ткања је истовремено морао непогрешиво да контролише 11.000 нити.

За пројекат осликавања фасаде музеја, уметница је одабрала узорак чипке која је машински израђена и дизајнирана 1894. године, а који је пронашла у музејској архиви.